Şeful de la Educaţie se sacrifică pentru cea care care îl va succeda. Înainte de a pleca din minister, el a contestat sistemul de clasificare a universităţilor, nefavorabil privaţilor.
Expirarea interimatului lui Liviu Pop, la ministerul Educaţiei, ar putea însemna şi sfârşitul perioadei negre prin care trec, de un an încoace, universităţile private. Liviu Pop a atacat în instanţă sistemul criteriilor de clasificare a universităţilor introdus, în 2011, de fosta conducere, după ce cu puţin timp în urmă repartizase cifrele de şcolarizare chiar pe baza aceluiaşi sistem. Surse din Educaţie spun că demersul e menit să uşureze munca Ecaterinei Andronescu, varianta vehiculată pentru funcţia de la Educaţie. "În momentul de faţă, la nivelul Ministerului Educaţiei nu sunt toate elementele care trebuiau să fie conform Legii Educaţiei Naţionale", s-a limitat să declare ministrul Liviu Pop. Un simplu executant Conform reprezentaţilor ministerului Educaţiei, Pop ştia de unele nereguli ale clasificării, dar fusese constrâns de timp să meargă înainte cu cifrele de şcolarizare. "Procedura era oricum întârziată. Chiar dacă ştia de unele erori, nu putea să blocheze totul", au declarat angajaţii ministerului. Scepticii sunt de acord numai pe jumătate cu varianta oficială. "El a trebuit să respecte legea, dar a fost pus să scoată castanele din foc şi pentru Andronescu. Verdictul instanţei poate dura şi un an, tocmai bine pentru următoarea generaţie", crede Cristian Hatu, consultant educaţional Cedu.
Surse sub protecţia anonimatului merg chiar mai departe cu scenariile sumbre. "Particularii se plângeau că nu mai au studenţi, iar acum sărbătoaresc, ştiind că ea va pune capăt erei clasificării", susţin voci din interior. Gestul interimarului i-a bulversat inclusiv pe rectori, care se opun vehement desfiinţării sistemului introdus de fostul ministru Daniel Funeriu. Clasificarea, spun ei, ar fi unul dintre motoarele evoluţiei educaţionale. "E un stimulent binevenit şi odată scos, educaţia ar face paşi înapoi", arată Ştefan Drăgulescu, fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara. "Pop o scapă pe Andronescu de un scandal, să nu se mai spună că ea face jocul universităţilor private." CRISTIAN HATU, consultant educaţional CEDU Un top controversat Sistemul ierarhizării universităţilor a fost introdus, în toamna lui 2011, printr- un ordin al fostului ministru al Educaţie, Daniel Funeriu. Astfel, pe baza unor indicatori stabiliţi de Asociaţia Universităţilor Europene (EUA), instituţiile de învăţământ superior au fost clasificate în trei categorii, care le stabileau, totodată, şi valoarea programelor educaţionale. Universităţile cele mai bine cotate urmau să primească fonduri mai mari. Doar 12 au fost universităţile de cercetare avansate, cele mai bune din România. Măsura a fost contestată de universităţile private, nemulţumite că primiseră ultimele locuri din top. Citiţi şi:
- Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, contestă în instanţă TOPUL universităţilor
- Ministerul Educaţiei încearcă să spele ruşinea! Ţine cont de clasificare universităţilor