Ministrul Justiţiei şi secretarul general al Guvernului l-au MINŢIT pe PREMIERîn şedinţa Executivului în care a fost adoptată OUG 13
- Andrei Vi şan
- 7 februarie 2017, 11:19
Ministrul Justiţiei, Forin Iordache, şi secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, l-au asigurat pe Sorin Grindeanu că ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale avea toate avizele
Stenograma şedinţei de guvern din seara zilei de 31 decembrie, când a fost adoptată celebra OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor Penale, arată că ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şi secretarul general al Executivului, Mihai Busuioc, l-au minţit pe prim-ministrul Sorin Grindeanu. Cei doi l-au asigurat pe premier, în plină şedinţă a Guvernului, că ordonanţa avea toate avizele necesare.
Premierul Sorin Grindeanu l-a întrebat de mai multe ori, potrivit stenogramei desecretizate de Executiv, pe ministrul Justiției dacă are toate avizele necesare, iar procedurile au fost îndeplinite. Asta după ce Florin Iordache solicitase suplimentarea ordinii de zi cu proiectele de lege privind graţierea unor pedepse, respectiv completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate şi cu OUG 13.
Iordache nu a mai avut răbdare să vină avizul CSM
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a precizat, la conferinţa de presă care a urmat şedinţei de guvern, că Ordonanţa avea avizele de la Ministerul de Interne şi de la Ministerul Afacerilor Externe. Proiectul nu primise, însă, avizul CSM. Întrebat de ce Executivul a cerut un aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii pe acest proiect de act normativ, dar l-a adoptat înainte de a-l primi, Iordache a răspuns: "Noi am comunicat. Era normal, dar nu am cerut aviz (...). Aviz ar trebui luat numai în legile care vizează Justiția (...). Aici ne trebuie un punct de vedere. Eu am un punct de vedere pe care CSM l-a stabilit săptămâna trecută, în care dumnealor (...) precizează foarte clar că au un punct de vedere negativ".
În domeniile care privesc Justiția și codurile este obligatoriu de cerut avizul de la CSM, chiar dacă are doar valoare consultativă. CSM daduse un aviz negativ pe prima variantă a OUG. Dar marți, 31 ianuarie, s-au adus modificări importante textului inițial, astfel că Ministrul Justiţiei a considerat că e nevoie de un nou aviz. La ora 17 a fost primită la CSM noua variantă a proiectului. Președinta Consiliului a fixat întâlnirea Plenului CSM pentru miercuri, 1 februarie, la ora 9.00. Pe 31 ianuarie, la ora 21.30, OUG era însă aprobată de Guvern, fără aviz de la CSM.