Ministrul spune că a fost nevoit să majoreze indemnizaţiile sub presiunea unor posibile demisii ale managerilor.
Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, a mărit indemnizaţiile a peste 650 de directori din Ministerul Agriculturii, pe motiv că aceştia ameninţau cu demisia. „Diferenţa sumelor este una destul de mică, dacă ar fi să comparăm salariile din martie cu cele din iunie”, ne-a declarat Ilie Sârbu. Potrivit acestuia, acordul cu FMI nu poate fi ameninţat de măsurile luate de el, pentru că Ministerul Agriculturii nu şi-a depăşi bugetul salarial. „Nu am emoţii, nu am ce să-mi reproşez din punct de vedere moral şi politic”, a comentat ministrul cu privire la declaraţiile făcute de premierul Emil Boc.
Sârbu a justificat ordinul din iunie prin care a majorat sporurile personalului de conducere spunând că nivelul salariilor nu era de ajuns pentru a-i determina pe aceştia să rămână. În urma ordinului emis la 1 iunie de Sârbu, sporurile directorilor din Ministerul Agriculturii şi structurile subordonate pot ajunge până la 50% din salarii, faţă de plafonul de 30% aplicat anterior. „În 2007, aceste indemnizaţii erau fixe, iar după decizia din aprilie 2009, acestea au ajuns să fie flexibile. Dacă înainte unui director general trebuia să i se dea 55% din salariu ca indemnizaţie, din aprilie acestea au scăzut la 30%, fără obligativitatea de a-i da acest procent”, ne-a spus secretarul general din Ministerul Agriculturii, Miron Moldovan. Adjuncţii câştigau peste şefi
Potrivit acestuia, unii directori ajunseseră să câştige mai puţin decât consilierii lor. În plus, ministrul a precizat că se înmulţiseră cazurile directorilor care îşi câştigau în instanţă dreptul de a primi înapoi sporurile de conducere care le-au fost tăiate prin ordonanţa de urgenţă din aprilie. „Ministerul Agriculturii are în prezent 458 de procese intentate împotriva sa privind drepturile salariale. Cei trei angajaţi care au suferit diminuări ale indemnizaţiilor de 45% l-au dat în judecată pe ministru”, ne-a mai spus Miron Moldovan. El a precizat că cel mai mare salariu de director din minister, din corpul central, este de 4.000 lei.
S-A SPĂLAT PE MÂINI Premierul Emil Boc nu se implică
Primul-ministru Emil Boc a declarat că politica salarială în cadrul ministerelor se stabileşte de către fiecare ministru în parte, în calitate de ordonator de credite. Acest lucru trebuie făcut cu condiţia de a nu depăşi plafonul pentru cheltuieli cu personalul, redus cu 20% în urma ordonanţei de guvern din aprilie.
„Cheltuielile de personal au fost diminuate cu 20% la toate ministerele, iar miniştrii sunt ordonatori principali de credite şi sunt aceia care iau măsurile pentru a se încadra în cheltuielile bugetare reduse”, a declarat premierul. El a dat de înţeles că nu se va implica în politica internă a Ministerului Agriculturii. „În interiorul fiecărui minister, fiecare ministru, ca ordonator de credit, îşi face politica necesară să se încadreze în aceste reduceri aplicate unitar”, a spus Boc.