Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat aseară, la Digi24, că nu are în lucru în acest moment vreun proiect privind șomajul tehnic pentru bugetari.
"Nu există așa ceva în discuție în Ministerul Finanțelor Publice și nu este ceva ce eu aș susține în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administrația publică. (...) Eu știu discuțiile din spațiul public. Dar mereu am susținut o reformă a aparatului administrativ", a spus ministrul, precizând că reforma se face, în continuare, prin informatizare și digitalizarea ANAF .
„ Nu cred că e momentul astăzi pentru așa ceva”, a mai spus Florin Cîțu, afirmând, totodată, că e necesară reforma aparatului administrativ „dar nu atunci când ne luptăm cu pandemia de coronavirus”.
Premierul Ludovic Orban a anunțat, în ședința de guvern de joi, că este gata o primă variantă realizată de Ministerul Muncii pentru reducerea activității în sectorul bugetar. Bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale ar urma să lucreze jumătate de lună urmând să primească75% din salariul de bază. Proiectul nu a fost adoptat în ședința de Guvern, urmând să mai fie discutat de membrii Cabinetului.
Premierul Ludovic Orban a are în vedere o reglementare care să prevadă intrarea alternativă în şomaj tehnic a angajaţilor de la stat.
El a precizat că nu sunt vizate instituţiile implicate în lupta împotriva pandemiei, cum ar fi personalul medical, polițiștii, jandarmii, profesorii și personalului din ministerul muncii să intre în șomaj tehnic.
„Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară.
De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale”, a declarat Ludovic Orban la B1Tv. Premierul a declarat, de altfel, că astfel de măsuri se vor aplica atât în administrația centrală, cât și în cea locală.