Darius Vâlcov și-a depus demisia de duminica trecută, dar abia ieri, după anunțul procurorilor, premierul Victor Ponta a aprobat-o.
Premierul Victor Ponta aprobat, ieri, demisia ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov (38 de ani), după ce DNA a cerut avizul Senatului pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a acestuia. Premierul a declarat că aşteaptă întoarcerea preşedintelui Klaus Iohannis de la Bruxelles pentru a se consulta cu şeful statului înainte de a face o propunere pentru postul de ministru.
Totul a început ieri, în jurul orei 13.00, atunci când Vâlcov a fost chemat la DNA, unde a fost anunţat că procurorii vor cere ridicarea imunităţii în dosarul în care este acuzat că ar fi luat o șpagă de 2 milioane de euro. Motivul: politicianul este și senator de Olt.
Acuzațiile
Faptele de care este acuzat Vâlcov au fost făcute în perioada 2009-2012, atunci când era primar al oraşului Slatina (Olt). Procurorii spun că politicianul ar fi primit mită 2 milioane de euro de la afaceristul Theodor Berna, administratorul Tehnologica Radion și denunțător în acest dosar.
Vâlcov șiar fi traficat influența pentru ca firma lui Berna să câștige mai multe contracte publice.
În acest dosar mai sunt cercetați actualul primar al orașului Slatina, Minel Prina, și afaceriști apropiați ai senatorului.
„Părintele” noului Cod Fiscal
Numele lui Darius Vâlcov este legat de proiectul de Cod Fiscal, care propune o reducere semnificativă a fiscalității. Acesta a fost discutat ieri, în Guvern, în cadrul unei ședințe extraordinare, în care premierul Victor Ponta a cerut miniștrilor să facă ultimele modificări. „Ce s-a depus azi luăm în discuție, ce nu s-a depus până astăzi nu se mai ia în considerare. Dacă ați uitat ceva pe Codul Fiscal e vina voastră”, le-a spus Victor Ponta miniștrilor. Potrivit proiectului, TVA ar urma să fie redusă cu 4 puncte de la 1 ianuarie 2016, și cu alte două puncte din ianuarie 2018. De asemenea, Codul prevede scăderea accizelor, începând cu anul viitor, dar și a contribuțiilor sociale, din 2017 și cotei unice, din 2019. Proiectul ia însă în calcul și creșterea impozitelor pe terenuri și mașini.