„Rusia joacă un joc geopolitic pentru a crește prețul (n.r. la gaze naturale). Nu mai poate merge acest joc”, a declarat ministrul Energiei joi, 6 ianuarie, făcând publică și perioada când românii vor scăpa de majorările costurilor la utilitatea amintită, precum și la energie electrică.
Prețurile la gaze naturale și energie electrică se vor reduce, este de părere ministrul Energiei. În opinia lui Virgil Popescu, acest lucru se va întâmpla în câteva luni, când cererea pe piață va scădea. Oficialul a precizat că Rusia nu va mai putea majora costurile, așa cum face în prezent.
Rusia profită de criza de gaze naturale din Europa
De altfel, Vladimir Putin este acuzat de mai mulți oficiali europeni pentru criza de gaze generată în Europa. Gazprom, principalul furnizor extern de gaze al României, profită masiv de pe urma penuriei acute de gaze de pe piața continentală. Comparativ cu anul precedent, prețurile la gaze naturale de pe piața europeană au crescut de aproximativ cinci ori.
Potrivit managerului Gazprom, Famil Sadygow, surplusul generat din luna ianuarie 2021 până în luna septembrie 2021 a fost de aproximativ 20 de miliarde de dolari.
Rusia este suspectată că a contribuit ea însăși la criza prețurilor la gaze. Din informațiile care se cunosc până în prezent, grupul rusesc și-a îndeplinit toate obligațiile contractuale de livrare, dar, dincolo de acest aspect, în ciuda prețurilor foarte profitabile, nu a furnizat aproape deloc gaz suplimentar.
Ministrul Virgil Popescu: „Nu mai merge acest joc”
La mijlocul lunii noiembrie, nivelul de umplere a unor instalații europene de stocare a gazelor a crescut ușor, însă se pare că acesta a fost doar un fenomen temporar.
În curând, însă, „Rusia va aproviziona Europa cu mai multe gaze”, este de părere ministrul Energiei, care a spus că autoritățile ruse joacă „un joc geopolitic pentru a crește prețul” la serviciul cu pricina.
Din primăvară, „nu mai poate merge acest joc”, a susținut Virgil Popescu. „Estimez o scădere a gazului natural, deci va scădea și la energia electrică”, a oferit asigurări oficialul.
Când vor scădea prețurile la energie electrică și gaze
„Din aprilie, e posibil ca prețul la gaze naturale să scadă, ceea ce duce la temperarea prețului pentru ziua următoare. În toată Europa, oamenii stau în piața concurențială. E nevoie ca restul de români să caute oferte mai bune. Statul garantează că niciun cetățean nu rămâne fără gaz. Dar și românii trebuie să știe că trebuie să-și caute un furnizor cu un preț mai bun. În serviciul universal peste tot este mai scump.
Prețul la energie electrică nu mai poate ajunge la nivelul anului 2020, perioadă în care am avut lockdown și un consum foarte mic. Din aprilie, estimez scăderea prețului la gaze”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o intervenție televizată la Realitatea TV.