Ministrul Educației scrie "înot" cu doi "n". Cei patru miniștri cu bile negre din Cabinetul Ponta

Corina Dumitrescu este rector al unei universități private, fiind cea mai contestată propunere în noul Guvern. Mugur Isărescu povestea cum l-a vânat pe Lucian Isar, în atacul speculativ din 2008. Acum, Isar e ministru delegat. Mircea Diaconu e urmărit penal de Parchet, iar Victor Alistar este declarat incompatibil de către ANI. Ieri, Victor Ponta a spus că nu va face nicio excepție de la lege în mandatul său. Ce va face însă acum?

În CV-ul său postat pe Internet, Corina Dumitrescu a scris, la capitolul ”Alte aptitudini și competențe”, ”înnot(sic!), baschet și tenis de masă”. Forma corectă a cuvântului este ”înot”: . Citiţi AICI CV-ul complet

Numirea lui Dumitrescu i-a uimit pe oamenii din sistem

Mai mulți specialiști în Educație s-au declarat uimiți de alegerea guvernului Ponta pentru Ministerul Educației. Ei se tem că noul ministru ar putea crea facilități pentru învățământul privat, în detrimentul studenților și al calității educației. O altă temere vizează corectitudinea examenului de Bacalaureat din acest an. „Nu cumva va face în așa fel încât să ia examenul cât mai mulți absolvenți, pentru a asigura un număr mare de studenți pentru universitățile private?”, se întreabă un expert în Educație contactat de EVZ.

Eugen Palade, de la Centrul ”Educația 2000+”, spune că speră ca examenele din acest an să fie organizate cu aceeași rigurozitate ca anul trecut. ”Altfel, ar fi un mare pas înapoi”.

Corina Dumitrescu a declarat astăzi, înaintea Biroului Permanent al PSD, că examenul de Bacalaureat din acest an va fi organizat „în cele mai bune și corecte condiții”.

Corina Dumitrescu este rector al Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” și membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea societății civile. Este soția deputatului PSD Cristian Dumitrescu, președintele comisiei de Învățământ din partea Camerei Deputaților.

Sprijin pentru universitățile private Cristian Dumitrescu și Corina Dumitrescu au sprijinit modificarea legii privind patrimoniul universităților particulare, în așa fel încât acestea să poată fi desființate ușor, iar bunurile să treacă în proprietatea fondatorilor. Conform CV-ului acesteia, Corina Dumitrescu este fondator ai Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir”, iar inițiatorii legii sunt Petru Filip (PSD) și Cătălin Croitoru (PDL), ambii profesorii la această universitate. Contestatarii acestei inițiative susțin că în spatele ei se află interese personale și că punerea ei în practică va avea efecte grave asupra studenților de la facultăți private: instituțiile s-ar putea închide rapid, din interese financiare, lăsând studenții fără diplome și cu studiile universitare nefinalizate. 

A contestat clasificarea universităților

Pentru învățământul privat, clasificarea universităților a fost o lovitură puternică de imagine, mai ales că majoritatea instituțiilor se află în ultima categorie valorică. Corina Dumitrescu, în calitate de președinte al Consiliului Director al Asociației Universităților Particulare din România, a dat în judecată Ministerul Educației pentru rezultatele clasificării. La prima instanță, rezultatul a fost favorabil ministerului, iar procesul continuă. De asemenea, noul ministru a militat pentru existența unui organism care să acrediteze universitățile private, altul decât Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.  CAZUL DIACONU

Actorul este urmărit penal pentru conflict de interese. Dosarul e aproape gata

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul ICCJ au declanşat, în ianuarie, urmărirea penală faţă de Mircea Diaconu, pentru conflict de interese, dosarul fiind în fază de finalizare. Sesizarea a fost înaintată procurorilor de Parchetului de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Mircea Diaconu a fost propus ministru al Culturii de premierul desemnat Victor Ponta. În octombrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul instanţei supreme să-l cerceteze pentru abuz în serviciu şi conflict de interese pe Mircea Diaconu, senator şi director la Teatrul "C.I.Nottara", pentru că ar fi favorizat numirea soţiei sale în funcţia de regizor la teatru.

A cerut şi obţinut avizul soţului În 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, soţia lui Mircea Diaconu, salariată a Teatrului "C.I. Nottara", a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, în data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. Maria Diana Diaconu a fost, în perioada 19 noiembrie 2001 - 15 august 2007, actor în cadrul Teatrului "C.I. Nottara". Cererea sa a fost aprobată de către soţul-directorul teatrului, Mircea Diaconu, deşi nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului de regizor artistic, de minim un an experienţă în domeniul regiei, Diana Diaconu având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

Calificativ maxim pentru consoartă

În cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost preşedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soţiei sale calificativul maxim. În 15 august 2007, Maria Diana Diaconu a fost promovată în funcţia de regizor artistic. Veniturile salariale obţinut în perioada 2007 - 2010 de către Maria Diana Diaconu a fost de 83.684 de lei.

CAZUL ALISTAR

ANI a formulat un comunicat clar: ministrul propus este incompatibil Agenția Națională de Integritate informează printr-un comunicat de presă publicat azi că Victor Alistar, propus de premierul desemnat Victor Ponta ministru delegat pentru strategii guvernamentale, nu are dreptul să exercite o funcţie sau o demnitate publică până pe 7 august 2012, deoarece a fost declarat în stare de incompatibilitate. ANI a constatat că Victor Alistar s-a aflat, în perioada 23 ianuarie 2007 - 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, concomitent, calităţile de funcţionar public - purtător de cuvânt în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, director executiv în cadrul Asociaţiei Române pentru Transparenţă, începând cu anul 2004, şi avocat definitiv în cadrul Cabinetului individual de avocatură "Alistar Teodor Victor", începând cu 23 ianuarie 2007 şi până la data constatării. Alistar nu poate exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani, de la data rămânerii definitive a actului de constatare, respectiv până la data de 7 august 2012, se mai arată în comunicatul ANI.

TRECUTUL LUI ISAR

Mugur Isărescu l-a vânat în 2008: „Era ca iepurașul din desene animate”

Lucian Isar (35 de ani), desemnat pentru postul de ministru delegat pentru relația cu mediul de afaceri, a fost unul dintre șefii de trezorerii bancare implicați în așa-numitul "atac speculativ" asupra leului, de la sfârșitul lui 2008. BNR a acuzat atunci o acțiune coordonată a mai multor bănci, românești și străine, care ar fi încercat să mute cursul leului la un nivel de variație superior și să încaseze diferența. Banca centrală a contracarat atunci absorbind toți banii de pe piața monetară, astfel încât speculatorii să nu mai aibă de unde se împrumuta. "Ca iepurașul din desene animate, care merge pe o crenguță până se termină crenguța și mai face apoi vreo 10 pași", explica atunci situația guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR a cerut eliminarea din sistemul bancar a celor care au declanșat atacul El i-a acuzat pe șefii de trezorerie că "nu și-au închis pozițiile" - ceea ce înseamnă că nu și-au onorat la sfârșitul zilei angajamentele de plată - situație caracterizată drept fără precedent. Ulterior, BNR a cerut eliminarea lor din sistemul bancar. Bogdan Mihoc, trezorierul Unicredit, a demisionat în scurt timp. Lui Lucian Isar i-a fost desființată funcția de vicepreședinte de la Bancpost și a fost mutat pe un post în divizia de clienți corporate, pe care l-a părăsit în cele din urmă în ianuarie anul acesta. Florin Cîțu, de la ING, a scăpat de mâna lungă a BNR din cauză că banca este sucursală străină, însă a plecat anul trecut. Și Consiliul Concurenței a făcut o anchetă referitor la modul în care băncile au încercat, prin e-mail, să se înțeleagă asupra cursului și a dobânzilor, însă până acum rezultatele nu au fost concludente. Bancherii s-au apărat că nici vorbă de "atac speculativ" și că doar și-au făcut treaba de intermediari pentru clienți care anticipau deprecierea iminentă a leului, după decizia Parlamentului de mărire a salariilor din educație cu 50%. De altfel, după scurta oscilație în apropierea valorii de 3,6 lei, care a marcat "atacul speculativ", leul s-a depreciat cu 15% în doar câteva luni.

CV-ul lui Isar Lucian Isar, fost olimpic la matematică, are studii de matematică la Universitatea din București și de finanțe-bănci la ASE, un master în matematici financiare la Oxford, MBA la University of Chicago și programe avansate urmate la Harvard, dar și la Colegiul Național de Apărare respectiv Academia Națională de Informații. Înainte de-a lucra la Bancpost, el a fost vicepreședinte în cadrul Citibank România, între 1998 și 2006. Isar are o abordare economică liberală, dar susține și măsuri cum ar fi creșterea salariului minim pe economie, depre care spune că ar fi  "o distorsiune care poate spori eficiența" într-o economie deja distorsionată cum este cea a României.