Ministrul Economiei, despre efectele Brexit-ului asupra firmelor româneşti: “Când o să avem oameni de afaceri, o să stăm de vorbă cu ei”

Deşi companiile româneşti sunt extrem de îngrijorate de efectele Brexit-ului asupra afacerilor lor, iar exportatorii în Marea Britanie sunt deja foarte afectaţi de deprecierea abruptă a lirei, Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, spune că nu are cu cine să se consulte pe acest subiect din rândul investitorilor locali.

Într-o scurtă discuţie pe care a avut-o cu jurnaliştii, l-am întrebat dacă s-a consultat cu oamenii de afaceri despre cum sunt afectaţi de referendumul din Marea Britanie, mai ales că efectele sunt deja vizibile prin deprecierea lirei, iar reprezentanţii unor asociaţii s-au plâns cu o zi înainte că nu i-a chemat nimeni să le ceară un punct de vedere.

„Când o să avem oameni de afaceri, o să stăm de vorbă cu ei”, a afirmat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Ulterior, şi-a nuanţat poziţia, afirmând: „Când avem reprezentanţi ai unor asociaţii care de 25 de ani fac acelaşi lucru şi care folosesc orice eveniment pentru a face propagandă, iertaţi-mă!”.

Presa i-a solicitat lămuriri, întrebându-l: „Cum nu avem oameni de afaceri?”, iar Borc a răspuns: „N-am spus asta. Cu cei care sunt, ne întâlnim, vin la minister. Însă sunt oameni care folosesc ocazia Brexitului pentru a-şi face propagandă”. 

L-am întrebat apoi dacă ştie care este valoarea investiţiilor româneşti (pentru că mereu se discută de importanţa investiţiilor străine, neglijându-se capitalul autohton – n.red.), iar Borc a răspuns: „Nu!” şi a părăsit discuţia.

Pierderi uriaşe din deprecierea abruptă a lirei

Cu o zi înainte, reprezentanţi ai oamenilor de afaceri, printre care Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Asociaţia Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Patronatul Serviciilor Private din România (PSPR), au afirmat că previziunile BNR indică o posibilă cădere a lirei de 15% faţă de leu, în urma referendumului britanic. 

„Asta înseamnă că vom pierde în fiecare zi din exporturi 1,5 milioane euro. Nu e o cifră care să ne facă insensibili”, a afirmat Mihai Ionescu, preşedintele ANEIR. O asemenea depreciere poate provoca pierderi însemnate pentru firmele exportatoare româneşti, iar pentru unele chiar falimentul. 

Preşedintele ANEIR ne-a declarat că a solicitat Consiliului de Export care se va întruni vineri la Ministerul Economiei să se pună pe ordinea de zi discutarea consecinţelor Brexitului asupra firmelor locale, dar a fost refuzat.

EVZ a stat de vorbă duminică cu un producător român de centrale termice pe biomasă, Iuliean Horneţ, fondatorul producătorului de centrale pe biomasă Eco Hornet, pentru care Marea Britanie înseamnă circa 25% din exporturile sale. Horneţ s-a declarat extrem de îngrijorat de ce se întâmplă acum în Marea Britanie, luând în calcul chiar să întrerupă contractele dacă lira cade sub un anumit prag. 

Italienii sar să îşi apere sectorul bancar

Comparativ, ce se întâmplă în Europa: ziarele italiene au anunţat că autorităţile de la Roma pregătesc un plan pentru stabilizarea sectorului bancar, în condiţiile în care, în ultimele zile, acţiunile băncilor au scăzut semnificativ, după ce vestea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană i-a surprins pe investitori, potrivit Agerpres.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a anunţat astăzi că UE şi Italia analizează posibile măsuri pentru a sprijini sectorul bancar italian, o ţintă vulnerabilă la cinci zile după votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.