Ministrul Daniel Constantin anunță dezvoltarea cercetării zootehnice, subalternii se pregătesc să o dea la privat
- Antoaneta Etves
- 27 octombrie 2014, 13:40
În timp ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că se vor aloca resurse importante pentru creșterea performanțelor genetice în domeniul zootehniei românești, angajații de la Ministerul Agriculturii pregătesc „privatizarea” cercetării zootehnice.
Paradox. Ministrul Agriculturii spune că vrea să se investească în zootehnie bani pentru a se dezvolta partea de genetică. Pe de altă parte, specialiștii pregătesc privatizarea zootehniei, potrivit datelor obținute de EVZ.
"Este o realitate că în producția vegetală lucrurile au mers mai bine nu doar la producția de bază, ci și la procesare, dar pe partea de producție zootehnică lucrurile nu au evoluat și din acest punct de vedere am venit cu o Hotărâre de Guvern pentru zootehnie prin care investim în genetică. Dăm posibilitatea tuturor fermierilor, în anumite categorii pe care noi le considerăm importante pentru ei și pentru economie — aici mă refer la sectorul de taurine — să achiziționeze juninci cu 50% plată de la bugetul de stat, pentru a investi în viitor. Este vorba de 5.000 de lei, care reprezintă 50% din costul pe care-l plătiți. Vreau să spun că și pentru această măsură, dar și pentru berbecuții care se pot achiziționa în această perioadă, tot pentru a îmbunătăți genetica, vreau să avertizez că data limită până la care se primesc dosare este de 10 noiembrie, pentru a da posibilitatea ca acești bani să fie cheltuiți până la sfârșitul anului 2014”, le-a transmis ministrul Agriculturii fermierilor.
În tot acest timp, specialiștii de la Ministerul Agriculturii măsoară terenurile care aparțin Institutului de Zootehnie și au explicat recent, pentru ziarul Evenimentul Zilei, că se pregătește închirierea patrimoniului excedentar. „În 2010 s-au făcut reduceri masive de personal. (...) Acest lucru a impus reorganizarea spațiului unităților subordonate. A fost realizată o analiză strictă a spațiilor existente la nivelul Agenției, constatându-se că există spații și terenuri excedentare”, se precizează într-un răspuns dat de Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție in Zootehnie pentru ziarul „Evenimentul zilei” la întrebarea de ce se scot la închirierea sau concesioare terenurile și clădirile instituției.
Reprezentanții instituției au explicat că s-a decis căutarea unor soluții legale care permit prevenirea degradării. Cert este că, instituția este curtată de mai multe firme și persoane care vor, potrivit surselor EVZ, să ia terenurile Agenției.
Nu mai sunt angajați la stat
Pe motiv că nu mai au angajați și resurse pentru a întreține patrimoniul Agenției care este responsabilă cu tot ce înseamnă reproducție în zootehnie, șefii de la Ministerul Agriculturii vor să concesioneze terenuri și clădiri. Potrivit șefilor Agenției Naționale pentru Ameliorarea și Reproducția în Zootehnie „Prof dr. G.K. Constantinescu”, instituția ar fi obligată să își dea terenurile spre închiriere sau concesiune pentru că nu mai are personal care să le întrețină, iar paza lor ar costa prea mult.
S-a făcut inventarul terenurilor
Guvernul a pregătit deja un proiect de hotărâre în acest sens. „În 2010 s-au făcut reduceri masive de personal. (...) Acest lucru a impus reorganizarea spațiului unităților subordonate. A fost realizată o analiză strictă a spațiilor existente la nivelul Agenției, constatându-se că există spații și terenuri excedentare”, se precizează într-un răspuns dat de Agenție pentru ziarul „Evenimentul zilei” la întrebarea de ce se scot la închirierea sau concesioare terenurile și clădirile instituției.
Reprezentanții instituției au explicat că s-a decis căutarea unor soluții legale care permit prevenirea degradării. Cert este că, instituția este curtată de mai multe firme și persoane care vor, potrivit surselor EVZ, să ia terenurile Agenției.
Coadă la concesionare
Șefii Agenției au explicat că sunt deja persoane interesate, dar nu au precizat cine anume a depus cerere pentru a lua terenuri și clădiri din patrimoniul instituției. „Agenția a primit solicitări de la numeroase forme de asociative ale crescătorilor de taurine, ale crescătorilor de ovine, ale crescătorilor de caprine”, au explicat șefii instituției. Potrivit draftului hotărârii de guvern ar urma să fie concesionați zeci de mii de metri pătrați de teren, dar și clădiri în care funcționează laboratoare, o moară, magazii sau grajduri. Documentul se află în faza de avizare interministerială.