La conferința internațională Black Sea and Balkans Security Forum, care se desfășoară în perioada 12-14 iunie, la Mamaia, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, invitat la eveniment, a prezentat o evaluare a situaţiei de securitate din zona Mării Negre. El a apreciat că evoluţia acesteia poate fi îngrijorătoare în condiţiile în care Rusia are interese strategice în acest spaţiu geografic, încercând să-şi asigure dominaţia militară şi să limiteze postura regională a NATO.
Ministrul apărării naţionale a făcut cunoscut că „România acordă atenţie direcţiei Rusiei în ceea ce priveşte adaptarea strategiei de securitate şi a doctrinei sale militare ce vizează un prag inferior pentru declanşarea unei acţiuni militare şi lansarea unor lovituri preventive” şi că este necesar ca Alianţa Nord-Atlantică să se concentreze pe acest aspect. De asemenea, Gabriel Leş a apreciat că este necesară o strategie pe termen lung pentru zona Mării Negre, care să aibă ca principale obiective monitorizarea permanentă a acţiunilor Rusiei în regiune, consolidarea capacității de rezilienţă internă a partenerilor faţă de presiunile din partea acestei ţări, dar şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în zonă.
„Abordarea aliaţilor pentru regiunea Mării Negre, susţinută la Washington în luna aprilie a acestui an, reprezintă un pas important în această direcţie”, a spus ministrul apărării naţionale. Referindu-se la cea de-a doua temă importantă a conferinţei - situaţia de securitate din Balcanii de Vest, ministrul Leş a apreciat că o nouă criză în regiune ar avea grave repercusiuni asupra securităţii şi stabilităţii europene.
„Angajamentul de stabilizarea a Balcanilor de Vest şi integrarea lor în comunitatea euro-atlantică rămân un punct central pentru strategia noastră asupra regiunii, iar securitatea şi stabilitatea în zonă sunt de o importanţă strategică deosebită pentru România/.../ De asemenea, angajamentul operaţional actual al Uniunii Europene trebuie să fie menţinut, întrucât acesta a adus rezultate substanţiale şi continuă să fie foarte important pentru stabilitatea şi securitatea regiunii”, a apreciat ministrul apărării naţionale.
Ministrul Leş a concluzionat că, în opinia sa, este necesar ca Uniunea Europeană „să transmită un mesaj clar şi unitar despre suportul oferit pentru perspectiva europeană a ţărilor din zonă, bazându-se pe propriile merite, oferindu-le astfel motivaţia de a continua reformele interne şi de a asigura respectarea valorilor democratice şi a drepturilor omului”, potrivit MApN.
Forumul de Securitate al Mării Negre și al Balcanilor, aflat la a treia ediție, a devenit un eveniment anual regulat, organizat în comun de Centrul de Strategie Noua București, împreună cu Universitatea Ovidius și Autoritățile din Zona Metropolitană din Constanța. Forumul este de fapt conferință profesională care a reunit 500 de funcționari, cercetători, analiști, experți internaționali, din Europa și SUA. Evenimentul se desfășoară sub auspiciile Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene și în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării al României.