Ucraina este zguduită de un imens scandal de corupție care a dus la demiterea mai multor oficiali de rang înalt. Activistul anticorupție, Vitali Şabunin îl critică dur pe ministrul Apărării și spune oamenii și-au pierdut încrederea în el.
Ucraina este zguduită de un imens scandal de corupție care a dus la demiterea mai multor oficiali de rang înalt. Vitali Şabunin, un important activist anticorupţie, spune că aceste demiteri arată să sistemul funcționează. „Nu numai că sistemul anticorupţie funcţionează, dar şi politicienii învaţă să lucreze într-un mod nou", a declarat Vitali Şabunin.
Critici dure
El îl critică însă pe ministrul Apărării, Oleksi Reznikov, pentru că l-a apărat şi nu l-a concediat el însuşi pe Şapovalov, adjunctul său responsabil cu logistica, imediat după ce presa a dezvăluit detalii referitoare la un contract de aprovizionare a armatei cu alimente.
Potrivit presei locale contractul are o valoare de nu mai puțin de 328,4 milioaje de euro și viza livrări de alimente pentru soldații cantonați în mai multe regiuni ale țării. Jurnaliștii ucraineni au scris că Ministerul Apărării a acceptat, prin acest contract să plătească 40 de eurocenți pentru un ou, în timp ce în magazine acesta costă doar 18 eurocenți. De asemenea, un klogram de cartofi ar fi fost cumpărat cu 55 de eurocenți, în timp ce în magazine prețul este de 23 de eurocenți.
Problemă de imagine
Oleksi Reznikov susține însă că acuzațiile aduse Ministerului Apărării fac parte dintr-un atac informatic internațional și a cerut o anchetă pentru a afla cine a divulgat datele.
„Publicul şi-a pierdut încrederea în Reznikov. Contractele militare nu sunt publice din cauza războiului şi asta este normal, dar de ce ar trebui să-l cred acum că toate preţurile din celelalte contracte sunt în regulă? Totul ţine de încredere", a mai declarat Vitali Şabunin, pentru The Guardian.
Oleksi Reznikov a spus că preţul ouălor a fost o eroare tehnică descoperită în decembrie, iar cel care responsabil a fost suspendat din funcție.
Mai puține anchete
Vitali Şabunin spune că presa din Ucraina este reticentă când vine vorba despre anchetele cu privire la fapte de corupție, deoarece astfel de dezvăluiri ar putea afecta sprijinul internațional pe care îl primește Ucraina.
„Nu vom critica autorităţile, aşa cum făceam înainte de război, dar autorităţile ar trebui, în schimb, să reacţioneze foarte ferm şi rapid la orice act de corupţie, chiar şi la scară mică. Ministerul Apărării nu a făcut acest lucru.
În viitoarea Ucraină nu poate fi loc pentru cei care folosesc resursele statului pentru propria îmbogăţire. Resursele de stat ar trebui să servească poporului “, a mai spus Vitali Şabunin, potrivit news.ro.
Demiteri pe bandă rulantă
Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţii. Astfel, guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru) Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) Oleksandr Staruh, Sumi (nord) Dmitro Jivîtski, Herson (sud) Iaroslav Ianuşevici şi al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba au fost eliberați din funcții.
De asemenea, Guvernul l-a demis și pe viceministrul Apărării Viaceslav Şapovalov, dar și cel responsabil de politica socială Vitali Muzîcenko. Și viceminiștri responsabili de dezoltarea teritorială, Ivan Lukeria şi Viaceslav Negoda și-au pierdut funcțiile.
Demiterile nu se opresc aici. Anatoli Ivankevici şi Viktor Vîşniov, ambii şefi adjuncţi ai serviciului ucrainean de transport maritim şi fluvial, au fost de asemenea revocaţi din funcții.