Ministrul Apărării din Republica Moldova cere schimbări urgente în Armată

Război. Sursa foto: X

Republica Moldova. Într-un context internațional foarte dificil, marcat de războiul din Ucraina, statele europene investesc tot mai mult în apărare. Despre subiectul transformărilor ce ar trebui să se petreacă și în Armata Republicii Moldova a vorbit și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

După cum a precizat demnitarul, supravegherea și apărarea spațiului aerian s-a îmbunătățit, în ultimii ani. Iar progresul a fost făcut pentru că au fost alocați bani atât de la buget, cât și de la parteneri externi ai Moldovei, a afirmat Nosatîi.

O armată modernă, care să corespundă exigențelor actuale, presupune dotare cu echipamente, care permit militarilor să îndeplinească întreaga gamă de acțiuni de luptă.

Schimbări masive la nivel tehnologic, în Armata din Republica Moldova

Lecțiile învățate, inclusiv din războiul din Ucraina, arată că este obligatoriu implementării tehnologiilor informaționale și a armelor noi. Așa cum sunt dronele și altele de care avem nevoie și noi, a declarat ministrul Apărării.

Sursa foto. Facebook

În momentul de față, țara nu este amenințată de un pericol militar venit dinspre Rusia. „Arhitectura din apărare include mai multe domenii, inclusiv apărarea antiaeriană, care în ultima perioadă a devenit de o importanță majoră având în vedere violarea de mai multe ori a spațiului aerian și pericolele ce vin din această direcție. Într-adevăr, am reușit cu alocările bugetare să îmbunătățim situația la supravegherea spațiului aerian”, a spus minstrul într-un interviu pentru moldova1.md.

Proiecte complexe și care costă foarte mult

Procesele de reformare a echipamentelor militare sunt complexe și scumpe, a mai afirmat oficialul. Cu ajutorul partenerilor și programelor de asistență internațională suntem în proces de implementare mai multor proiecte la supravegherea, precum și apărarea spațiului aerian. Dar, cum am menționat de mai multe ori, sunt niște proiecte complexe, costisitoare, care necesită timp și multe resurse.

Și aici mă refer nu doar la resurse financiare, dar și resurse umane. Personalul trebuieegherea, precum și apărarea spațiului aerian. Dar, cum am menționat de mai multe ori, sunt niște proiecte complexe, costisito să fie instruit și calificat pentru operarea acestor sisteme”, a explicat ministrul Apărării.