România nu va bloca exportul de grâu în această toamnă, chiar dacă România va fi nevoită să importe grâu anul viitor, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Valeriu Tabără spune că recolta de grâu va acoperi necesarul intern de consum, în condiţiile în care ''40% din grâu este foarte bun pentru panificaţie, în jur de 15% este bun, iar 10-15% se apropie de calitatea folosită în panificaţie, ceea ce înseamnă că există indicatorii de calitate necesari pentru amestecuri'', transmite Agerpres.
Fermierii români au recoltat anul acesta 5,7 milioane de tone, o cantitate sub estimările MADR, dar mai mare faţă de producţia obţinută anul trecut.
Deşi era una dintre vocile care se opunea exportului de grâu, noul ministru de la Agricultură este de părere că agricultorii români trebuie să realizeze schimburi cu parteneri din străinătate, pentru a-şi construi o piaţă de desfacere, aceasta permiţând ca România să şi importe grâu în caz de nevoie.
''Deşi eu eram un mare adversar al exportului de grâu, avem la ora actuală contracte încheiate pentru export de peste două milioane de tone. Nu le voi bloca, pentru că, exportând, intru pe piaţă şi pot aduce grâu dacă am nevoie. Acest lucru mi l-a spus în trecut Rene Steiger de la Comisia Europeană: 'exportă ca să ai pieţe' - şi cred că este valabil acest principiu, mai ales când ai deja parteneri de export. În 2009, s-a exportat mai mult decât am exportat eu în anii '95-'96 când am obţinut recolte bune la grâu şi cred că e un succes'', a mai precizat Valeriu Tabără.
Ministrul mai spune că România trebuie să exporte produse agricole şi nu să le ţină în stoc, deoarece, în această situaţie, se expun samsarilor.
Unii dintre marii producători de grâu la nivel mondial, cum sunt Rusia, Ucraina sau Australia, au luat în considerare blocarea exporturilor de grâu, din cauza fenomenelor meteo nefavorabile, care au afectat puternic producţia. Şi în România, o bună parte din culturile de grâu au fost calamitate.
În aceste condiţii, spun fermierii români, pâinea s-ar putea scumpi anul acesta cu 30% anul acesta. Valeriu Tabără spune că preţul pâinii va depinde foarte mult de evoluţia pieţei internaţionale.