Ministrul „Abramburiţei“ inflamează Bacul

Ministrul „Abramburiţei“ inflamează Bacul

Poliţia şi Parchetul au fost sesizate de Cristian Adomniţei în legătură cu o serie de tentative de fraudare a examenului. Ministrul educaţiei dă însă mai multe variante în privinţa surselor.

Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a sesizat ieri Parchetul şi Ministerul Internelor cu privire la scurgeri de informaţii în unele centre de examinare de la Bacalaureat. Demersul său pare însă lipsit de logică: prima probă este orală, iar subiectele au fost publicate pe internet cu mult timp în urmă. Cel mult, elevii puteau afla cerinţele detaliate, care nu i-ar fi ajutat cu nimic pe cei care nu s-au pregătit. Adomniţei a făcut declaraţia ieri, la Timişoara, în ziua primei probe a Bacului - cea orală la limba şi literatura română.   Ulterior, într-o intervenţie la Realitatea TV, ministrul „Abramburiţei“ a dat-o la întors, spunând că sesizarea s-a referit de fapt la o serie de atacuri informatice asupra site-ului ministerului şi că autorul acestora a fost deja identificat.

Potrivit hotnews.ro, subiectele au fost publicate duminică după-amiază pe un blog, împreună cu cerinţe, rezolvări şi sfaturi pentru copiat. „Resping aceste practici nenorocite“

Adomniţei susţine că a primit mai multe sesizări cu privire la faptul că subiectele de Bac erau cunoscute înainte de termen. „Din punctul meu de vedere, scurgerile au avut loc de la centrele de examinare“, a spus ministrul, care, ieri, a şi vizitat două astfel de centre din Timişoara. „Resping aceste practici nenorocite, şi vinovaţii vor plăti cu vârf şi îndesat. Nu ştiu exact unde au avut loc scurgerile de informaţii. Am anunţat însă serviciile de securitate, direcţia criminalitate informatică şi Parchetul General“, a declarat Adomniţei, la Timişoara.

Chiar dacă „inflamarea“ ministrului a avut loc în „parohia“ lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş spun că toată povestea este de fapt un subiect fabricat. „Nu este nimic atacabil. E vorba de subiectele de la proba orală, care sunt publice. Proba de limba română oral are trei subiecte, două dintre acestea fiind publice pe site-ul ministerului, iar al treilea e cel care se transmite pe un ftp către centrele de examinare. Probabil a fost un atac electronic asupra serverului ministerului“, a declarat Marin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Timiş, care consideră că declaraţiile ministrului au fost făcute în necunoştinţă de cauză.

Preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Cătălin Croitoru, îl acuză pe Adomniţei că încearcă doar să-şi facă imagine: „Este declaraţia unui personaj care mai mult de 9% din învăţământ nu pricepe. Vorbeşte de infracţiuni acolo unde avem subiecte publicate şi itemi cunoscuţi de elevi. Să spunem că află cerinţele. Însă cu ce-l ajută pe un elev care nu s-a pregătit?“, se întreabă sindicalistul. TIMIŞOARA Protocol de peste 600.000 de Euro Elevii şi părinţii timişoreni au adunat peste 600.000 de euro pentru comisiile de examinare. Banii au fost strânşi de casierul clasei şi au fost predaţi unui reprezentant al comitetului de părinţi. Colectarea banilor s-a făcut sub masca organizării banchetului. „Ni s-a spus că banii sunt pentru banchet şi pentru protocol la Bac. Banchetul a fost 150 de lei de elev. Din cei 400 de lei pe care i-am dat au rămas 250 de lei pentru comisie“, ne-a spus Daniela C., o elevă care dă examenul zilele acestea. La cele mai importante licee din Timişoara, sumele strânse de la elevi au fost între 300 şi 600 de lei. Părinţii care au făcut legătura între elevi şi profesori au asigurat membrilor comisiilor cadouri, mâncare, excursii sau chiar bani gheaţă. Cei peste 7.500 de elevi care dau Bacul în acest an la Timişoara au strâns, în medie, câte 80 de euro. (Tudor Flueraş)

Ne puteți urmări și pe Google News