Banca Centrală Europeană a demarat teste de stres pentru a verifica dacă băncile comerciale europene au capacitatea de a face faţă creşterii volumului de credite neperformante şi a deprecierii obligaţiunilor guvernamentale. Miniştii nu vor să publice integral rezultatele.
Cele 91 de bănci europene testate cumulează 65% din sistemul bancar european. Multe dintre ele se confruntă cu creşterea rapidă a volumului de credite neperformante, cum este cazul băncilor germane. Unele dintre ele, susţin analiştii, nu au făcut publice pierderile suferite ca urmare a deprecierii obligaţiunilor guvernamentale din portofoliu. Altele au "ascuns" activele toxice.
"Este în interesul băncilor să facă publice rezultatele testelor de stress, aceasta fiind cea mai bună metodă de a reface încrederea în sistemul bancar. Desigur, statele member trebuie să aibă un sistem paralel de protecţie, în cazul în care există zone vulnerabile în sistemul bancar. Oricum, eu sunt încrezător că sistemul bancar european îşi va demonstra soliditatea", a declarat comisarul european pentru politici monetare, Olli Rehn.
Se pare că şefii finanţelor europene nu vor ca toate informaţiile privind rezultatele testelor de stress să fie făcute publice, potrivit unei surse apropiate procesului, citată de Reuters.
Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a declarat că o decizie finală în acest sens va fi luată în cadrul teleconferinţei ministrilor europeni de finanţe, de pe 22 iulie.