Bogdan Aurescu a propus la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE de luni, 24 ianuarie, organizarea unei întâlniri sub aceeași formă la Kiev, în semn de solidaritate a statelor europene față de Ucraina, care este amenințată de o posibilă invazie a Rusiei. Miniștrii UE intenționează să condamne „acțiunile agresive și amenințările continue ale Rusiei împotriva Ucrainei”, făcând totodată apel la detensionarea situației.
Miniștrii de Externe ai statelor UE s-au reunit luni, 24 ianuarie, într-o ședință CAE în care s-a ajuns la concluzia că „noțiunile legate de «sfere de influență» nu-și au locul în secolul XXI”.
Ce au discutat miniștrii de Externe la reuniunea CAE
„Libertatea statelor de a alege sau de a-și schimba propriile acorduri de securitate”, cum ar fi libertatea Ucrainei de a urmări aderarea la NATO, este „nenegociabilă”, au mai evidențiat miniștrii la ședința de luni.
Încălcarea unor astfel de principii de către Rusia „amenință pacea și stabilitatea pe continentul nostru” și ar fi întâmpinată cu „consecințe masive și costuri severe ... (inclusiv - n.r.) o gamă largă de măsuri restrictive sectoriale și individuale”, se arată în proiectul care prevede concluziile reuniunii miniștrilor de externe, consultat de euobserver.com.
Uniunea Europeană „a accelerat demersurile în acest sens”, mai prevede proiectul citat.
Poziția liderilor UE vine în contextul în care SUA a cerut familiilor diplomaților și personalului neesențial al ambasadelor să părăsească Ucraina, weekendul trecut.
Rusia, bănuită de instalarea unui guvern pro-Putin la Kiev
„Acțiunea militară a Rusiei ar putea avea loc în orice moment”, iar Departamentul de Stat „nu va fi în măsură să evacueze cetățenii americani într-o astfel de situație neprevăzută”, a precizat ambasada SUA la Kiev, care și-a sfătuit cetățenii să nu călătorească în Ucraina sau Rusia din cauza tensiunilor de la frontieră.
La rândul său, Marea Britanie a avertizat că Rusia plănuiește să răstoarne guvernul prooccidental de la Kiev pentru a instala la putere un deputat pro-Kremlin, Evhen Murayev, demersul făcând parte dintr-un plan bine stabilit. „Vor exista consecințe foarte grave dacă Rusia va face această mișcare”, a declarat duminică vicepremierul britanic Dominic Raab.
Marea Britanie și SUA au trimis arme letale Ucrainei pentru a o ajuta să contracareze o potențială agresiune, aproximativ 90 de tone de arme americane fiind descărcate sâmbătă la Kiev. SUA iau în considerare trimiterea a încă 3.000-5.000 de soldați în statele baltice și în România, ca parte a forțelor NATO de descurajare a Rusiei în aceste țări.
Bogdan Aurescu vrea reuniunea miniștrilor la Kiev
Revenind însă, la reuniunea CAE de luni, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a solicitat organizarea unei ședințe a oficialilor de Externe ai UE la Kiev, în semn de sprijin față de Ucraina, care se află sub amenințarea războiului.
„În timpul reuniunii CAE de astăzi cu privire la situația de securitate îngrijorătoare din proximitatea Ucrainei, am reiterat poziția României privind nevoia de dialog, dar și de descurajare. (…) Am sugerat examinarea posibilității organizării unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina”, a transmis Bogdan Aurescu într-o postare publicată pe Twitter, în care a subliniat importanța unui „progres rapid” în ceea ce privește pregătirea unor sancțiuni „ferme și credibile” din partea UE.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe din România a respins noțiunile de «sfere de influență» din partea Rusiei, pe care le consideră „învechite” și despre care spune că „nu ar trebui să fie (utilizate - n.r.) în contextul securității europene”.
Sprijinul UE pentru Ucraina
Declarațiile miniștrilor de externe ai UE vin după ce, în ultimele săptămâni, Rusia a exclus UE din discuțiile de securitate cu SUA și NATO. Menționarea „sferelor de influență” face referire la cererile Rusiei ca NATO să interzică aderarea Ucrainei la blocul cu pricina și să retragă trupele din Europa de Est.
Miniștrii UE urmau, de asemenea, să promită să ajute Ucraina să contracareze „amenințările cibernetice și hibride” rusești, cum ar fi dezinformarea, și să susțină „educația militară profesională” a Ucrainei. Estonia, Letonia și Lituania doresc să trimită rachete antitanc și antiaeriene de fabricație americană, însă majoritatea statelor nu doresc să urmeze această cale.
Săptămâna trecută, președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut, de exemplu, noi discuții de securitate UE-Rusia, iar un comandant al marinei germane a făcut o serie de declarații care au dezvăluit că ar exista unii care au mai multă simpatie pentru Kremlin decât sugerează oficialii europeni.
După ce tânjește Vladimir Putin
„Ceea ce își dorește cu adevărat (președintele rus Vladimir Putin - n.r.) este respectul”, a declarat viceamiralul german Kay-Achim Schönbach, săptămâna trecută, în timpul unei vizite în India.
„Și, Doamne, a oferi respect cuiva este puțin costisitor, chiar deloc... Este ușor să îi oferim (lui Putin - n.r.) respectul pe care îl cere cu adevărat - și probabil că îl și merită”, a adăugat Schönbach.
„Peninsula Crimeea (pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014 - n.r.) a dispărut, nu se va mai întoarce niciodată, acesta este un fapt”, a mai spus amiralul german, înainte de a-și prezenta demisia pentru ceea ce el însuși a numit „remarci pripite”.