Ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, spunea anul trecut că turiştii străini trebuie atraşi către zone mai puţin cunoscute, cum sunt Delta Dunării sau Delta Neajlovului. Statistica oficială arată că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu realitatea.
Turiştii străini nu petrec prea mult timp în România. Durata medie a şederii acestora în anul 2013 a fost de două zile. În plus, zonele către care anunţa ministrul Grapini că doreşte să îi atragă nu au fost alese de turiştii străini nici anul trecut. Spre exemplu, în luna decembrie a anului trecut, aproape 84% din turiştii străini au ales să se cazeze în marile oraşe şi Bucureşti. În Delta Dunării, au mers mai puţin de 1% din totalul turiştilor străini, potrivit datelor publicate azi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în anul 2013 au însumat 7918,5 mii, în creştere cu 3,5% faţă de cele din anul 2012, arată INS. Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în anul 2013 78,3% din numărul total de sosiri, în timp ce turiştii străini au reprezentat 21,7% din numărul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din anul 2012.
În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (80,5% din total turişti străini), iar din aceştia 85,7% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene. Sosirile în hoteluri deţin în anul 2013 o pondere de 74,7% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de anul anul 2012, sosirile în hoteluri în anul 2013 sunt în creştere cu 2,4%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (80,5% din total turişti străini), iar din aceştia 84,6% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.