Ministerul Sănătăţii descentralizează morgile prin recentralizare

Câteva prevederi apărute după ordonanţa privind descentralizarea sistemului sanitar i-au pus pe jar pe mai toţi medicii legişti din ţară, care se tem că descentralizarea va însemna revenirea la sistemul centralizat, aplicat din anii ’60 până în 2000.

„N-o să mai avem bani şi o să stea omul cu mortul în drum”

Serviciile judeţene de medicină legală funcţionează acum aproape independent. Ele sunt subordonate administrativ, financiar şi juridic spitalelor judeţene. În ultimii 10 ani, majoritatea acestor servicii au început să se doteze, şi multe morgi sunt la standarde europene. Totul, din venituri proprii. Acum se pune problema (re)subordonării financiare.

În ordonanţa propusă de Ministerul Sănătăţii (MS) se propune ca spitalele judeţene să încheie contracte cu institutele de medicină legală din centrele universitare. Celelalte unităţi de acest gen urmează să fie retrogradate la nivelul de „cabinete de medicină legală”.

Prevederea a stârnit un val de proteste printre legişti: „Se propune un sistem asemănător proxenetismului. Noi, cei din judeţele fără centre universitare, să muncim, iar ei, cei care au institute de medicină legală, să ia banii. E revoltător! Ne-am ridicat de la zero în ultimii 10 ani şi acum vin ei să schimbe tot. Dacă se vrea un sistem medico-legal corect, ar trebui să ni se acorde personalitate juridică, pentru a fi total independeţi. După propunerea asta, riscăm să ne trezim că nu mai avem nici bani de benzină şi-o să stea omul cu mortul în drum”, spune doctorul Dan Mărculescu, şeful IML Deva.

„Cred c-ar trebui să urmăm şi modelul american de medicină legală, care presupune o independenţă financiară”, propune şi Marius Vartic, şeful IML Cluj.

N-a vrut Vlădescu

Vasile Astărăstoae, care conduce IML Iaşi, nu împărtăşeşte total opiniile colegilor săi din ţară: „Noi am propus, iniţial, acordarea de personalitate juridică fiecărui serviciu judeţean de me dicină legală. Domnul ministru al finanţelor (Sebastian Vlădescu - n.r.) nu a fost de acord, pentru că aceasta ar fi presupus angajarea de jurişti şi contabili, ceea ce contravine memorandumului cu FMI. Spitalele judeţene şi direcţiile judeţene de sănătate publică trec în subordinea primăriilor sau consiliilor judeţene. Nu putem lăsa în subordinea primarilor ori a preşedinţilor de con silii serviciile de medicină legală, pentru că ele deservesc actul de justiţie şi apare pericolul imixtiunilor în actul medico-legal. În aceste condiţii, s-a propus ca serviciile judeţene să fie subordonate şi financiar institutelor regionale. Eu sunt convins că nu vor avea probleme financiare”.

Secretarul de stat în MS, Cristian Irimia, susţine că propunerea avansată mai poate suferi modificări.