Românii au fost puşi pe jar de apariţia unui proiect de creştere a taxelor fiscale, elaborat în Ministerul Finanţelor, pe care însă ministrul nu îl recunoaşte
O variantă de modificare a Codului Fiscal apărută în spaţiul public, prin care se măreau substanţial taxele pentru veniturile din alte surse decât cele salariale, a încins spiritele.
Acesta aducea modificări substanţiale la aproape 200 de articole din cele 500 ale Codului Fiscal. Una dintre cele mai importante prevederi este cea legată de contribuţiile de asigurări sociale (CAS), care ar fi urmat să fie plătite doar de angajaţi, nu şi de angajatori. Acest lucru ar fi dus la o reducere substanţială a salariului net al angajatului, în sarcina căruia cădeau contribuţii sociale mai mari. Astfel, CAS ajungea la 21,7% din salariul brut, iar CASS creştea de la 5,5% la 8,9%. Pentru a nu se ajunge la o diminuare a salariului net, tot în proiectul apărut pe surse în presă se prevedea ca angajatorii, inclusiv cei din mediul privat, să fie obligaţi să mărească salariul brut cu 21%.
Totodată, rata de taxare pentru persoanele fizice autorizate s-ar fi dublat, ajungând la un nivel similar cu cel al salariilor. De asemenea, proiectul prevedea că persoanele care au venituri din chirii și arendă vor datora CASS de 8,9% în loc de 5,5%, în prezent. Apariţia materialului în presă a inflamat spriritele, însă Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, s-a dezis de acest proiect.
Dragu: Nu majorăm nicio taxă
Anca Dragu a afirmat că a cerut specialiştilor din minister mai multe variante de simplificare şi debirocratizare, dar pe masa ei nu a ajuns proiectul cu pricina. „Absolut voi respinge un asemenea proiect. Predictibilitatea fiscală e foarte importantă”, a spus ministrul. Ea a subliniat că nu există un proiect de modificare a Codului Fiscal asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii. „În câteva zile vom posta pe site-ul ministerului, pentru consultare publică, proiectul pe care eu, ca ministru al Finanţelor, mi-l asum. Repet, este vorba numai şi numai de simplificări şi procese de debirocratizare; în niciun caz nu va creşte povara fiscală”, a explicat Anca Dragu, la posturile de televiziune.
Reprezentanţi ai mediului de afaceri şiau exprimat dezacordul pentru distribuirea în spaţiul public de informaţii neadevărate care afectează mediul de afaceri şi care pot crea nesiguranţă în privinţa predictibilităţii fiscalităţii din România. De asemenea, ei şi-au exprimat surprinderea că „un document de 99 de pagini a fost redactat, doar cu scopul de a crea confuzie în rândul contribuabililor”.
Ţinta: Cele circa 400.000 de PFA-uri
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, ne-a declarat că, indiferent de aceste modificări ale contribuţiilor reţinute din salariu, per ansamblu costul total al angajatorului ar fi rămas acelaşi. „Pe angajator îl interesează costul total, nu cum împarte contribuţiile, că oricum tot el plăteşte, nu vine angajatul de acasă cu banii”, a spus Dumitru. El a adăugat că principiul egalizării sarcinii fiscale pentru orice formă de venit este corectă, pentru că sunt multe salarii mascate sub formă de PFA, unde în prezent contribuţiile sociale sunt mult mai mici. Un alt principiu corect prevăzut în acest proiect era plafonarea contribuţiilor pentru sănătate, ca în toate ţările civilizate.