Ministerul Finantelor prezintă Ghidul e-Factura. Ce trebuie să ştie contribuabilii

Sursă: Andrey Popov | Dreamstime.com

Ministerul Finanţelor transmite, marţi seară, Ghidul e-Factura, cu informaţii esenţiale pentru contribuabili, în contextul implementării cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024. Este entru toate livrările de bunuri şi prestările de servicii care au loc în România, realizate în relaţia business-to-business (B2B)

e-Factura, ghid de la Ministerul Finanţelor. MF şi ANAF publică un ghid pentru contribuabili care oferă informaţii esenţiale pentru adoptarea şi implementarea facturării electronice. Anunţul a fost făcut marţi seara, într-un comunicat de presă.

Etapele de implementare e-Factura

Potrivit Ministerului Finanţelor, procesul de implementare e-Factura va fi realizat în două etape.

Prima etapă prevede perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 202. Operatorii economici au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia B2B şi în relaţia cu instituţiile publice.

Se referă şi la facturile în relaţia B2G. Pentru care există obligaţia utilizării Ro e-Factura începând cu data de 01 iulie 2022.

De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligaţia, începând cu 1 ianuarie 2024, să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia B2B.

Sunt exceptate de la obligaţia utilizării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura:

  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România. Cu excepţia bunurilor transportate de cumpărătorul însuşi. Şi care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcaţiunilor şi a avioanelor de agrement. Sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat;
  • livrările intracomunitare de bunuri.

Termene limită şi amenzi la prima etapă

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare.

Dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

Nerespectarea termenului limită constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. Aceste amenzi sunt prevăzute pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.

De la 2.500 lei la 5.000 lei este amenda pentru persoanele juridice contribuabili mijlocii. Amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.

În perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu se sancţionează.

Sursă foto: arhiva EVZ

Etapa a doua de implementare e-Factura

În a doua etapă, începând cu data de 01.07.2024, emitenţii facturilor electronice au obligaţia de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Începând cu data de 1 iulie 2024, pentru operaţiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România, sunt considerate facturi numai care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021.

Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptării de către destinatar. Cu excepţia facturilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.120/2021.

Totodată, primirea şi înregistrarea de către destinatari - persoane impozabile stabilite în România conform art.266 alin. (2) din Codul fiscal, a unei facturi emise de operatori economici stabiliţi în România, în relaţia B2Bfără a fi transmisă prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, constituie contravenţie.

Se sancţionează cu o amendă egală cu cuantumul TVA înscris în factură.