Ministerul de Finanțe anunță că nu vor fi noi taxe în perioada următoare. Se vor emite obligațiuni verzi pentru a atrage mai mulți bani din piață

Taxe și impozite. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru anul 2023, Ministerul de Finanțe nu intenționează să impună noi taxe pentru firme și persoanele fizice. În plus, instituția va emite obligațiuni verzi și speră ca astfel să facă rost de sume mari de bani.

Un înalt oficial de la Ministerul de Finanțe a declarat în cursul zilei de luni, la un forum economic, că instituția nu intenționează să mărească impozitele sau să impună taxe noi, pentru acest an.

Secretarul de stat de la Finanțe, Mihai Călin Precup susține că accentul trebuie pus pe digitalizarea sistemelor de la ANAF, pentru a avea o mai bună colectare a taxelor și impozitelor la bugetul loca.

”Nu cred că vor fi noi taxe. Cred că marea provocare şi marele accent va trebui să fie pus în perioada următoare şi în anii următori în ceea ce priveşte colectarea. Eu personal nu cred că dacă vom creşte taxele va avea un impact pozitiv asupra colectării. Cred că digitalizarea este elementul cheie în termen de creşterea capacităţii de colectare a statului român, atât în ceea ce priveşte culegerea în timp real a informaţiilor, cât şi o comunicare mai bună cu contribuabilul, astfel încât să creştem conformarea voluntară”, a declarat secretarul de stat Mihai Precup.

Se vor emite obligațiuni verzi

Oficialul de la Finanțe a mai spus că instituția intenționează să emită obligațiuni verzi, pentru a atrage cât mai mulți bani de la investitorii străini.

În prezent, în România, doar 13 la sută dintre gunoaiele ridicate de la cetățeni sau de la societăți comerciale, se reciclează. Mai mult, acest procent este unul foarte mic, având în vedere că 69 la sută dintre gunoaiele ridicate sunt duse la rampe ecologice, prevăzute cu stații de sortare, diferența fiind foarte mare.

”Avem un comitet interministerial pentru a identifica proiectele investiţionale, urmând ca Ministerul Finanţelor să emită acele obligaţiuni verzi şi să se finanţeze pe piaţa de capital. Mă aştept ca aceste costuri să fie în linie cu ceea ce se finanţează statul astăzi. Însă, marele avantaj va fi că vom avea oportunitatea să diversificăm baza de investitori care vin să subscrie obligaţiuni verzi, spre deosebire de obligaţiunile tradiţionale emise de către Ministerul Finanţelor. Mai ales că sunt foarte multe fonduri din Londra, din afară, care ar dori să investească în România, dar poate nu au în politica lor investiţională strategică partea aceasta a Europei, poate economii emergente, dar în schimb au în politica lor investiţională investiţii în obligaţiuni verzi", a adăugat Mihai Călin Precup, citat de Agerpres.