Ministerul Agriculturii caută în Franța măsuri de plafonare a prețurilor la alimente

Potrivit unui document oficial, Ministerul Agriculturii studiază posibilitatea adoptării unor măsuri care să ducă la limitarea creșterii prețului la produsele de bază. Asta dupăn ce, la finalul lunii noiembrie, instituția a sesizat Consiliul Concurenței cu privire la creșterea prețurilor produse de panificație și patiserie.

„Ministerul Agriculturii analizează măsurile luate de alte state, cum ar de Franța, pentru limitarea creșterii exagerate a prețurilor unor produse de bază, care să dezechilibreze piața națională, în vederea adoptării de măsuri similare, dar care să nu afecteze consumatorul”, se arată într-un răspuns oficial dat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, unui parlamentar, scriu jurnaliuștii de la G4Media.ro.

Ministerul Agriculturii ia exemplu Franța

Franța a adoptat în luna octombrie o nouă lege a agriculturii. Potrivit publicației Le Figaro, prin noul act normativ se urmărește oferirea unui preț echitabil agricultorilor pentru produsele lor. Astfel, noua lege prevede că baza pentru construirea prețurilor o vor reprezenta costurile de producție. Noua lege franceză interzice supermarketurilor să facă discounturi mai mari de 34%, dar și să vândă un produs la un preț mai mic decât costul plătit furnizorului plus 10%. Aplicarea noii legi a fost amânată ca urmare a protestelor violente ale „vestelor galbene”, francezi nemulțumiți de creșterea costului vieții, scrie Reuters.

Cu cât s-a scumpit pâinea

Ministerul leagă acestă analiză de controalele efectuate de Direcția Monitorizare Inspecții Verificare și Control din cadrul MADR pe piața produselor de panificație și patiserie. „Noi am monitorizat creșterile la produsele de panificație. Am constatat că prețul pâinii a crescut la raft cu 15-20%. Prețul franzelei a crescut de la 90 de bani la 1 leu sau de la 1 leu la 1 leu și 15-20 de bani”, a declarat pentru G4Media.ro un oficial din cadrul ministerului Agriculturii.

Aurel Popescu – președintele ROMPAN (Patronatulul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase) spune că după majorările de preț ale gazului și electricității, urmează să crească și prețurile produselor care provin din agriocultură. Unii din producători au amânat majorarea până după anul nou.  De al o lună la alta prețurile în panificație au crescut, conform INS, majorarea, de anul trecut până acum fiind însă sub 5%.

Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii a cerut, oficial, Consiliului Concurenței să analizeze piața produselor de panificație, unde prețurile au crescut odată cu scumpirea gazului și a combustibililor, mai arată G4Media.ro.