Minighid pentru descifrarea limbajului trupului

In comunicare, cuvintele conteaza extrem de putin.

Importante sunt gesturile, timbrul vocii si mimica. Intra un sef in birou si spune, pe un ton neutru, fara pic de intonatie, fara sclipire in ochi, fara vreun gest:  "A crescut cifra de afaceri a companiei cu 50%”.

Efectul este  aproape nul pentru ca mesajul nu se percepe ca fiind unul pozitiv. Poate ca o informare pe e-mail ar fi avut chiar mai mult succes. In schimb, daca anuntarea realizarii se face exact cu aceleasi cuvinte, dar insotita de gesturi de bucurie, vestea va fi mult mai bine primita de auditoriu.

In comunicare, spune specialistul Dorin Dancu, exista trei componente principale: ce vezi, ce auzi si ce spui. "Cuvintele insa conteaza doar 7a. Restul este dat de comunicarea non-verbala, de limbajul trupului, viteza de vorbire, ritm, timbru,  intonatie”, explica trainerul in comunicare. 

"Citirea” dintr-o privire "L-am "citit” dintr-o privire”, spun multe persoane, convinse ca si-au facut o parere obiectiva despre cineva. Insa prima impresie s-ar putea sa fie, de multe ori, falsa. Daca vrei sa te asiguri ca opinia ta este corecta, spune trainerul Dorin Dancu, trebuie sa te bazezi pe trei elemente care dovedesc asta.

"Daca  sta cineva cu picioarele incrucisate nu inseamna neaparat ca este ostil in discutie. Daca are doar mainile incrucisate pe abdomen nu rezulta ca respectivul se afla intr-o pozitie de forta. Poate ca doar ii este comod sa stea asa. Doar in cazul in care cel cu care vorbim se "inchide” in trei zone, atunci putem spune ca este reticent”, explica specialistul in comunicare Dorin Dancu.

Daca persoana cu care vorbesti are mainile si picioarele incrucisate, dar si gatul "de nevazut”, cu siguranta este mai greu de abordat. In schimb, daca aceasta are picioarele usor departate spre exterior, bratele deschise si gatul "la vedere”, atunci ai de-a face cu un interlocutor dispus sa te asculte.

Muschii fetei vorbesc despre tine Limbajul trupului este diferit de la zona la zona. De exemplu, la bulgari, datul din cap de la stanga la dreapta echivaleaza cu o afirmatie. La americani, aratatul cu degetul reprezinta indicare, in timp ce la noi este o rusine.

Singurul cod universal de transmisie a limbajului trupului, de pe tot mapamondul, spune Dorin Dancu, este mimica: "Indiferent ca esti american sau faci parte dintr-un trib, tristetea, bucuria, amaraciunea, dezinteresul se vad pe fata unui om la fel”.

In timp, fiecarei persoane i se dezvolta muschii pe care ii antreneaza cel mai mult. "Ma uit la oamenii din metrou, de exemplu. Ei au dezvoltati muschii tristetii”, apreciaza specialistul.

Uita-te in ochii mei! In cazul in care cineva iti raspunde la salut abia mormaind sau vorbeste cu tine si se uita in alta parte este clar ca nu te situezi printre cunostintele sale favorite.

"Atunci cand vrei sa comunici ceva este foarte important sa privesti interlocutorul in ochi. Cand cineva intra in biroul tau si tu nu-ti scoti nasul din hartii este limpede ca nu vei avea o comunicare eficienta cu acesta. Altceva este atunci cand te ridici de pe scaun si ii strangi ferm mana”, mai spune Dorin Dancu.