Dacă în anii 90 au venit cu miile în București, acum trimit doar câteva zeci. Ortacii plecați lunea trecută din Târgu – Jiu spre București au ajuns deja în apropierea Piteștiului. Însoțiți de mașini, care le cară corturile în care campează seara și hrana rece, și eventuala recuzită pe care sunt pregătiți s-o folosească la mitingul din Capitală, 50 de ortaci bat la pas câte 40 de kilometri pe zi, ca în armată.
Ieri la ora 9 au primit veste de la premierul Cioloș că îi așteaptă în Capitală, la sediul Ministerului Energiei, la ora 13, pentru discuții. 7 dintre ei s-au suit în mașină și au pornit în grabă spre Minister. Nu refuză nicio mână întinsă care poate aduce o rezolvare.
Rămas singur în sediul din Gorj, Dumitru Popa, vicepreședinte al Federației Naționale Mine Energie, ne spune: „Sunt 50 de mineri, inclusiv președintele Federației, secretarul...Au trecut până acum prin Craiova, Slatina, Ișalnița, unde sunt termocentrale. La Alro Slatina au fost întâmpinați de cei de acolo și au făcut o oprire”.
„Din Pitești vor merge în Capitală prin Găești, iar duminică seara ar urma să ajungă la Podul Constanța, Chitila, de unde își vor continua marșul spre București. Luni au programat un miting de două ore în fața Guvernului, unde vor depune un memorandum cu 6.000 de semnături”, mai spune el.
Complexul Energetic Oltenia mai are 15.000 de angajați, dintre care 9.000 sunt mineri, iar 6.000 energeticieni.
Vin la București din cauza anunțului conducerii că 2.000 dintre ei trebuie concediați. „Iarna ne-au folosit la maxim, au luat de la Complex și 3.000 de mW/h, iar acum ne asigură în bandă doar 200 – 500 de mW”, spune Popa. Dacă va fi an de secetă și Hidroelectrica va produce iar sub plan, atunci se va apela din nou la mineri. Dar cu toate astea, statul consideră că sunt prea mulți.
O problemă ar fi și prețurile și profitul uriaș care ajunge în buzunarul intermediarilor. „De la CE Oltenia megawatul pleacă la 157 – 160 de lei și ajunge după ce trece de trader la 500- 600 de lei/megawat”, explică Popa. Ce înseamnă asta pentru consumator? Că în loc de 17 bani kilowatul oră plătesc de trei ori mai mult, adică 60 de bani.
Ca să salveze soarta complexului vor să li se asigure li pe timp de vară, în bandă, 1.000 - 1.500 de megawați pe oră.