Fiecare locatar a trecut măcar o dată prin situația în care s-a trezit cu un consum de apă peste cel real sau cu o factură inexplicabil de mare la întreținere. Programatorii vin în sprijinul proprietarilor cu soluții inteligente.
Este vorba despre programele pe calculator, softuri care permit administratorilor să țină o evidență precisă a veniturilor și cheltuilelor, iar locatarilor le oferă avantajul că pot oricând să îi verifice pe cei care fac listele lunare de plată. Spre exemplu, Aurora Zamfir a început să țină evidența asociației din blocul în care locuia, folosind metoda tradițională: pix și hârtie. Când greșea o cifră, relua toate calculele, ceea ce se traducea în ore lungi de muncă și nervi. Apoi a început să utilizeze un soft creat special pentru administratori.
Big-Brother
Pentru proprietari, beneficiile utilizării programului sunt multiple, spune aceasta. În primul rând, administratorul nu poate ține o contabilitate dublă, adică să aibă două registre, unul pentru el și altul pentru locatari, astfel încât să poată fura, deoarece chitanțele și facturile sunt emise electronic, au cod de bare și sunt înregistrate automat în evidențele asociației.
În al doilea rând, toate facturile de la furnizori, modul de calcul al sumei datorate la întreținere și plățile făcute de locatari pot fi verificate de aceștia online, în cel mult șase ore după ce s-au făcut listele de plată, ne-a explicat Aurora Zamfir.
Facebook-ul asociației
Un soft similar cu cel folosit de bucureșteanca Aurora Zamfir a fost dezvoltat de un tânăr din Cluj-Napoca, la cererea unui alt administrator de asociații. Pavel Varvari a pornit cu o investiție de 200 de euro și a ajuns să facă afaceri din vânzarea programului de circa 60.000 de euro pe an, din care jumătate este profit.
Succesul programatorului vine ca urmare a facilităților oferite de soft, care vine la pachet cu o aplicație de genul Facebook, pentru administratori și locatari. „Contul de pe acest mini-Facebook poate fi atașat celui de pe rețeaua de socializare, astfel încât, ori de câte ori administratorul trimite o notificare de genul «azi trebuie să plătești întreținerea», să fii automat anunțat și să nu rămâi cu restanțe”, arată Pavel Varvari.
Programul dezvoltat de clu jean permite, de asemenea, plata online a întreținerii, dar poate genera și circa 60 de rapoarte, utile dacă asociația dă în judecată un rău-platnic.
Cât costă
Licența pentru utilizarea programului dezvoltat de Pavel Varvari costă circa 60-70 de euro de bloc. Există și variante mai ieftine pe piață, cum este cea dezvoltată de argeșeanul Silviu Maria.
Programul său nu necesită conexiune la internet și, față de programele de calcul disponibile în sistemele de operare, are avantajul că face calculele mai rapid. Licența costă 120 de lei, adică aproximativ 28 de euro, dar proprietarii nu pot verifica activitatea administratorilor de acasă.
Deocamdată, atât administratorii, cât și locatarii, în special cei care au trecut de 40 de ani, sunt reticenți față de utilizarea unor asemenea programe. Tinerii însă, spune Aurora Zamfir, apreciază aceste programe, mai ales că pot face plățile online.
Mod de plată simplu și comod
Programele informatice disponibile pe piață le permit locatarilor să plătească întreținerea online, la ghișeul unei bănci sau folosind terminalele de plată din supermarketuri, pe lângă varianta clasică a casieriei. Totodată, locatarii pot afla online termenul pentru declararea consumului de apă și pot transmite aceste informații fără să se mai deplaseze, de acasă. În plus, pot primi notificări referitoare la ziua de încasări și, mai ales, pot verifica activitatea administratorilor, stând comod în propriul fotoliu.