"Minerul" lui Cozmin Gusa e artist si a restaurat biserici

Identificat de EVZ, agresorul lui Gusa e sculptor-restaurator.

Ne-am deplasat cu el la politie, unde s-a „predat” de bunavoie. Chipul sau nu e canit de praful de carbune, subteranul ii e ceva strain, nu-si lumineaza drumul cu lampasul si nici nu trage dupa el vreo ranga.

De fapt, barbatul care l-a alergat acum o saptamana pe liderul PIN Cozmin Gusa, dinspre Piata Universitatii spre Intercontinental, nu este miner. Asta desi in plangerea sa, citata de Mediafax, Gusa arata ca „persoanele care au folosit violenta sunt (...) mineri”.

Ioan Chiran s-a nascut la Bucuresti, din parinti maramureseni, si are 61 de ani. De cateva zeci de ani, sculpteaza in lemn si restaureaza mobilier vechi si foarte vechi.

Cu specializari si opere de arta refacute in tara, dar si la Stuttgart, Roma, Milano, Paris, Nantes si Montreal, „inspaimantatorul” Chiran a stabilit, fara sa vrea, si o premiera: „golanul” a alergat el insusi politicianul roman si nu invers, cum era moda in anii ‘90.

Inainte sa se duca la politie, el a explicat pentru EVZ: „Am plecat de acasa cu troleibuzul, cu tinta sa ma duc la Sala Dalles, la un anticariat. In Piata, desi era multimea stransa, am trecut, fara sa zabovesc, si am privit din mers ce se intampla”.

Pe acest traseu, s-ar fi succedat insa mai multe intamplari. „La cinci-sase metri de „intalnirea” mea cu Gusa, eu am facut un comentariu spre cineva din multime, vizavi de prezenta lipsita de sens a acestuia in zona. Atunci, un tip mi-a tras un „capac”, de la spate si a fugit.

Nu i-am vazut fata, dar avea cam 1,65-1,68 m. Gusa era inconjurat de camere TV. M-am dus la el si se pare ca l-am intrebat de ce a venit. In acel moment am primit o lovitura zdravana in dreptul rinichiului de la un alt tip, apoi un picior la gioale.”

„Am crezut ca a dat Gusa”

Acesta ar fi momentul in care si-a pierdut cumpatul. „Eu am crezut sincer ca a dat Gusa, asa ca l-am impins si eu pe el. Rapid, am mai primit un picior la gioale, de la un tanar. Gusa era flancat. Aici e a doua oara in care il imping pe Gusa. Intre noi s-a interpus o femeie, iar cineva mi-a soptit la ureche ca, daca nu sunt cuminte, ma gaureste. M-am uitat dupa el, era un zdrahon la 1,85 m. Am simtit intr-adevar ca eram impuns cu ceva contondent si, pe acest fundal, mi-a scapat Gusa”, sustine restauratorul.

A fost „scanteia” care a dus la episodul TV in care Chiran pare ca-l loveste pe Gusa, undeva in zona umarului. „Eu am incercat sa merg dupa el si am intins mana, vrand sa-l prind de guler, ca sa continuam asa-zisul dialog. De remarcat rasul permanent sarcastic al lui Gusa si flegmatic, dispretuitor. N-am reusit si el a plecat, luat de unul mare, pe care

l-a prezentat ca fiind de la „servicii speciale”. Si au fugit spre Inter.” In cele din urma, Chiran a plecat spre anticariat. „Mi-am continuat drumul, dar n-am luat nicio carte.”

LA DECLARATII

Doua ore la Sectia 1

Ioan Chiran a ajuns aseara, in jurul orei 18.00, la sediul Politiei Capitalei, apoi a fost condus la Sectia 1. Vizibil derutat, Ioan Chiran a iesit de la audieri, dupa doua ore. El a spus ca regreta cele intamplate in urma cu o saptamana si a sustinut ca nu l-a atins deloc pe liderul PIN.

„La un moment dat, nici nu am stiut ca e domnul Gusa”, a spus Chiran, contrazicand pentru o clipa varianta initiala, potrivit careia dorea, de fapt, sa afle de la politician cu ce scop a aparut la o manifestare pro-Traian Basescu. Urmeaza sa fie cercetat „pentru lovire sau alte infractiuni” si risca o amenda.

DECEMBRIE 1989

Fronda fata de Ceausescu

Chiran ste casatorit cu o fosta profesoara de limba romana si are doua fete care traiesc in Italia. Este specializat pe sculptura manuala si restaurare lemn si mobiler. In anul 1977 a condus o echipa de sculptori-restauratori in cadrul unui proiect privind catapeteasma Catedralei „Sf. Ioan Botezatorul” din Montreal.

„Am restaurat si renovat muzeul din cadrul Palatului Patriarhal”. Pana in anul 1990, a fost angajat la Muzeul Satului din Capitala. La Revolutie nu a iesit, dar isi aminteste cum i-a aratat ceva „cu un deget” lui Ceausescu cand acesta a trecut pe strada lui.

INTERVIU

„Regret gestul. Mi-am pierdut cumpatul” EVZ: Cum explicati gestul pe care l-ati facut in Piata Universitatii?Ioan Chiran: Ceea ce s-a intamplat e un lucru care pe mine nu ma caracterizeaza. Sincer, regret acest lucru. Pe de alta parte, mi-am pierdut cumpatul pentru ca, in acea gramada de oameni, am fost lovit, am primit mai multe lovituri sub centura, si la propriu, si la figurat. 

Ati fost pana acum cautat de politie? Ati primit vreo citatie?Nu.

De ce l-ati abordat pe domnul Cozmin Gusa?Voiam, sincer, sa-l intreb de ce a venit. De ce, cand stia ca acolo e o manifestare pro-Basescu? De fapt, chiar ne intersectaseram. Eu mergeam spre anticariatul de la Dalles, el venea in Piata, flancat de televiziuni.

Ulterior, ati fost etichetat drept un „miner drogat”. Nu cunosc acest fenomen. E aberant. Eu apreciez minerii, mai putin pe cei care au venit sa „planteze flori”.

Apropo, ati vazut, in acea zi, mineri in Piata Universitatii?Subliniez, eu eram doar in trecere, dar nici asa nu i-am vazut. Cel putin, nu ca in 1990.

MOCANESCU A VAZUT 300 DE MINERI

Martorul lui Gusa, afaceri cu liberalii A vazut „peste 300 de mineri in Piata Universitatii”! Afirmatia ii apartine deputatului independent Dan Mocanescu. Contactat de EVZ, Dan Mocanescu a spus, ieri: „In ziua suspendarii lui Basescu (joi, 19 aprilie - n.r.) m-a sunat un prieten ziarist care m-a intrebat daca indraznesc sa trec prin Piata Universitatii. M-am dus. N-am prins bataia incasata de Gusa si nici discursul lui Traian Basescu. Dar am vazut minerii acolo. Cu ochii mei. Probabil ca simpatizau cu Basescu, treaba lor. Violentele acestea ne intorc in anii ‘90. Din cate am inteles sunt vreo 4-5 plangeri penale”, a spus deputatul.

Nicolai&Nicolaescu SA Dar cine e Dan Mocanescu? E un vechi apropiat al liderilor PNL, adversari declarati ai lui Basescu. In 1997, Mocanescu s-a asociat in firma Prodigo SA cu Eugen Nicolaescu, actualul ministru liberal al sanatatii, si cu Cornel Nicolai, sotul senatorului PNL Norica Nicolai.

Atunci, sub guvernarea CDR, Nicolaescu era secretar general adjunct al Ministerului Finantelor, iar Norica era secretar de stat in Ministerul Muncii.  Acum radiata, Prodigo SA se infiintase in urma unei intelegeri dintre liderii nationali ai sindicatelor din Aparare si directorii regiei Romarm.

Scopul oficial al societatii: preluarea de capacitati externalizate din industria de armament, la pachet cu muncitorii disponibilizati. Acestia din urma ar fi investit salariile compensatorii in firma, devenind la randul lor actionari.

Prodigo intentiona chiar sa obtina un credit de la o banca canadiana. Dar afacerea n-a mers. Sediul societatii a fost inregistrat acasa la Dan Mocanescu - directorul general al Prodigo.

La acea vreme, sindicalistul Mocanescu era secretarul general al Federatiei din Industria de Aparare, dupa ce initial fusese lider la Uzina Mecanica Plopeni (armament).

„Sunt prieten cu Eugen de cand era sef la RATMIL (fosta regie din industria de aparare - n.r.). E un economist foarte bun, chiar daca il injura unii sau altii. Se vede ce a facut in Ministerul Sanatatii.

Pe Cornel (sotul Noricai Nicolai - n.r.) il cunosc de ani de zile, de cand era la Teatrul de Muzica, iar eu lucram in Televiziunea Romana. Si pe Norica o stiu de foarte mult timp. Dar aceste relatii nu au legatura cu declaratiile mele”, sustine deputatul Dan Mocanescu.

Pionul lui Shimon Naor In 1999, EVZ a dezvaluit ca printre membrii fondatori ai Prodigo SA se numarau Gheorghe Nemteanu - fost director al regiilor Romarm si Arsenalul Armatei, doi ex-directori ai uzinelor militare din Ploiesti si Plopeni, colonelul Samoila Stoica - atunci in Directia Speciala a guvernului.

Toti acestia, impreuna cu Dan Mocanescu, Eugen Nicolaescu si sotul Noricai Nicolai, mai aveau un asociat dubios in Prodigo SA: colonelul Costica Laptes. Comerciant de armament, Laptes reprezenta in Romania companiile straine prin care opera celebrul traficant Shimon Naor: Armitech Company din Panama, Armimpex Hightech Ltd si Saltech din Cipru.

EVZ a descoperit recent ca aceleasi off-shore-uri au fost reprezentate in Rusia si Republica Moldova de complicele lui Naor, Ion Busuioc, cercetat si el tot pentru trafic de armament. Intr-un raport din 2002, al organizatiei Center for Security and Science, se arata ca Ion Busuioc este un membru notoriu al crimei organizate transfrontaliere specializata in trafic de armament si patronata de fosti ofiteri KGB.

Potrivit documentului citat, colonelul Costica Laptes a detinut actiuni in firma panameza a lui Shimon Naor, fiind conectat la un alt membru al retelei: traficantul moldovean, Vladimir Siminiuc. In paralel, colonelul Laptes se asociase in afaceri cu demnitarul liberal Eugen Nicolaescu, Cornel Nicolai si cu actualul deputat Dan Mocanescu. (Mihai Munteanu)