Minerii se angajează doar la circ

Revista presei.

Libertatea

Minerii se mai pot angaja doar la circ

Criza mondială îşi pune amprenta şi asupra locurilor de muncă din străinătate şi tot mai puţine sunt ofertele de slujbe pentru şomerii din judeţul Hunedoara. La ora actuală, minerii disponibilizaţi din Valea Jiului se mai pot angaja doar la un circ din Germania.

“Pentru judeţul Hunedoara, singurele locuri de muncă de care am cunoştinţă pe piaţa externă sunt la un circ din Germania. Este vorba despre patru posturi, ca operator la jocuri mecanice, dar prima condiţie e cunoaşterea limbii germane”, a declarat directorul adjunct al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara, Imre Baboczi. Acesta spune că, din datele pe care le deţine, în acest moment nu este anunţat nici măcar un loc de muncă în agricultură, deşi în anii precedenţi, cele mai multe oferte pentru judeţul Hunedoara erau în acest domeniu.

Adevărul

Drumul armelor în Bulgaria Date în urmărire internaţională, armele furate de la depozitul militar din Ciorogârla ar fi putut fi transportate fără probleme în Bulgaria. O echipă „Adevărul” a transportat arme de jucărie de la Bucureşti până la Ruse, fără a fi controlată, deşi la ieşirea din ţară poliţiştii au misiunea de a verifica toate maşinile.

O maşină, doi inşi şi trei „semiautomate“. Un posibil transport spre sudul Turciei, spre zona grupărilor paramilitare kurde. Sfârşit de săptămână, ora prânzului, la nici o lună după furtul armelor din depozitul Armatei de la Ciorogârla. Un simplu exerciţiu, în contextul alarmei lansate de autorităţi după furtul armelor de la depozitul de muniţii de la Ciorogârla. Rezultatul – din România poţi să ieşi fără nicio problemă cu portbagajul plin de Kalaşnikoave, fiindcă nu te controlează nimeni. Ziua

Patroni la amanet

Unii oameni de afaceri apeleaza la casele de amanet, pentru imprumuturi pe termen scurt. Comisoanele practicate de institutiile financiare nebancare pornesc de la 0,8% pe zi.

Cu toate ca presupune costuri enorme, amanetul ramane o forma populara de imprumut pentru multi dintre romani. Unii patroni ai caselor de amanet sustin ca, in ultima perioada de timp, criza economica le-a adus categorii noi de clienti, care prefera amanetul.

Criza economica aduce caselor de amanet, pe langa clientii obisnuiti, patroni de mici afaceri, care au nevoie de imprumuturi pe termen scurt. "Sunt patroni de firme mici, care, pentru a nu apela la firmele de scont unde comisioanele sunt mai mari decat la casele de amanet, imprumuta pe termen de o saptamana sau doua, pana isi primesc banii pe facturi, pentru achitarea de salarii sau de servicii", ne-a spus Alexandru Herta, administrator la Roamanet Servicii Financiare IFN.

România Liberă

Soldul european al Romaniei: minus 3 miliarde euro

Premierul Boc a declarat ieri ca, de la intrarea in Uniunea Europeana, Romania a dat mai multi bani la bugetul comunitar decat a primit.

Cifrele arata ca balanta nu este chiar pe minus, dar ca daca lucrurile nu se indreapta urgent, are toate sansele sa ajunga acolo. Din cele 3,1 miliarde de euro din fondurile structurale ale Uniunii Europene la dispozitia Bucurestiului in 2007 si 2008, au fost cheltuite circa 176 de milioane, adica nici mai mult, nici mai putin de 6% din bani. In ciuda faptului ca solicitantii au depus suficiente proiecte incat sa acopere de doua ori sumele disponibile, procedurile complicate, birocratia, lipsa de informatii si de comunicare, apelul la unele agentii de consultanta neprofesioniste au facut ca numai 241 de proiecte sa fie aprobate si pentru numai 190 sa fie semnate contractele de finantare. Cancan

Ancelotti s-a întors în genunchi la iubita lui româncă

Tehnicianul italian a trecut zilnic pe la clinica "La Madonnina", acolo unde Marina Crețu a fost internată pentru o intervenție chirurgicală.

După ce la sfârșitul lui 2008 s-au certat din cauza indeciziei lui de a pune capăt, oficial, căsniciei cu Luisa, italianca alături de care acesta a trăit peste 25 de ani, Marina Crețu și Carlo Ancelotti au revenit la sentimente mai bune unul fata de celalalt. Astfel, titratul antrenor de pe banca echipei AC Milan a fost barbatul care i-a oferit Marinei sprijinul necesar intr-un moment delicat al vietii acesteia.

Gândul

PSD reactualizează harta baronilor locali

Constantin Conţac a fost înlocuit ieri cu Gheorghe Nechita, care va asigura interimatul la şefia PSD Botoşani; primul baron tras pe linie moartă fusese, săptămâna trecută, Eugen Nicolicea de la Mehedinţi. În cel puţin zece filiale Mircea Geoană încearcă să-şi pună oameni fideli, care să-l scutească de emoţii în apropierea viitorului Congres.

PSD schimbă garda baronilor vechi cu baronii de tip nou, al căror merit principal este faptul că sunt în graţiile lui Mircea Geoană. Surse social-democrate spun că primul val al schimbării, ordonat din Kiseleff, va cuprinde zece judeţe: Botoşani, Mehedinţi, Giurgiu, Călăraşi, Maramureş, Tulcea, Alba, Ilfov, Bihor şi Cluj. Mircea Geoană a dispus înlocuirea baronilor puşi în funcţii încă de pe vremea lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase – şi vorbim de „oi sacre”, precum Doru Ioan Tărăcilă (Călăraşi), Constatin Conţac (Botoşani), Eugen Nicolicea (Mehedinţi) sau Trifon Belacurencu (Tulcea). Jurnalul Naţional

Un proiect controversat

Mai multe organizaţii neguvernamentale au protestat ieri faţă de proiectul "Dâmboviţa Center", mitingul organizat fiind pe traseul Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – Primăria Capitalei.

Trei blocuri-turn, un mall, clădiri de birouri, o roată panoramică, asemănătoare celei din Londra, fântâni arteziene, toate acestea sunt cuprinse în Planul Urbanistic Zonal, aflat acum în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei. Cei care au mărşăluit pe străzile Capitalei nu sunt de acord cu modernizarea zonei pe motiv că proiectul "Dâmboviţa Center" va paraliza traficul, şi va produce, prin dizlocarea pânzei freatice, inundarea subsolurilor imobilelor din imediata vecinătate.