Liderii Sindicatului ”Muntele” de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) au încheiat sâmbătă greva foamei pe care au declanșat-o cu o zo în urmă. declanșată în urmă cu 24 de ore, informează Agerpres.
Cei zece reprezentanți ai organizației sindicale care au luat parte la protest solicită Guvernului să aprobe ajutorul de stat în valoare de 37,7 milioane euro, necesar cumpărării de certificate de carbon, informează Agerpres.
Ajutorul a fost avizat deja de Comisia Europeană, iar sindicaliștii susțin că fără achiziția acestor certificate CEH va fi amendat cu 123,8 milioane euro pentru că nu respectă normele europene de mediu, ceea ce va duce la insolvența și apoi falimentul companiei.
"Această manifestare de protest a fost doar o ultimă atenționare, una extremă, a factorilor de decizie guvernamentali care, prin ignoranța manifestată față de Complexul Energetic Hunedoara, lasă aproape 6.800 de oameni fără locuri de muncă. Ultimele demersuri administrative demonstrează clar că soluțiile identificate de guvernanți pentru CEH sunt foarte puține și foarte greu de aplicat. Riscul de a rămâne fără certificatele de carbon este extrem de crescut, iar riscul ca salariații să nu-și primească salariile, în data de 30 aprilie, este și mai mare", a declarat sâmbătă președintele Sindicatului ”Muntele”, Petre Nica.
„Sindicatul Muntele a făcut toate demersurile pentru deblocarea situației, în ciuda dezinteresului manifestat de parlamentarii hunedoreni care și-au asumat această societate ori de câte ori au avut nevoie de masă electorală. Îi anunțăm public pe acești politicieni că Sindicatul Muntele va continua să lupte pentru locurile de muncă și drepturile angajaților CEH, pentru că oamenii pe care îi reprezentăm noi nu trăiesc doar un mandat, așa cum înțeleg politicienii să ne planifice viața. Ei sunt vinovații principali pentru situația CEH, ei și imixtiunile lor în zona administrativă a societății noastre”, se arată într-un comunicat al Sindicatului.
În acest context, sindicaliștii avertizează că actuala situație înregistrată la CEH poate genera ample mișcări sociale în Valea Jiului și în județul Hunedoara.