„Mineralul minune” care previne atacul cerebral

O dietă bogată în alimente cu o „încărcătură” mare de potasiu reduce riscul de atac cerebral cu 21% și poate scădea și riscul de boli cardiovasculare, arată un nou studiu realizat de cercetătorii italieni și publicat în „Journal of the American College of Cardiology”.

Cartofii dulci și sosul de tomate sunt cele mai bune surse de potasiu, potrivit Departamentului American pentru Agricultură. Bananele, peștele, cartofii, fasolea,  lactatele și carnea de pui sunt alte surse. Îngrijorător este faptul că populația consumă în medie mult mai puțin potasiu decât este recomandat. Toate acestea în condițiile în care cinci porții de fructe și legume furnizează cantitatea optimă în fiecare zi. „Media consumului de potasiu este sub recomandările internaționale. Creșterea consumului poate proteja împotriva atacului cerebral, dar și a bolilor cardiovasculare”, a declarat Dr. Pasquale Strazzullo, conducătorul studiului. Mai mult potasiu, mai puțin sodiu Acesta și echipa lui de cercetători au revizuit 11 studii care au analizat legătura dintre consumul de potasiu și bolile de inimă și care au inclus aproximativ 250.000 de persoane. În final, rezultatele au confirmat că cei care și-au asigurat doza optimă de potasiu pe zi (1,64 grame sau mai mult) și-au redus riscul de atac cerebral cu 21%. Creșterea cantității de potasiu și limitarea sodiului din alimentație reduc, de asemenea, riscul de boli cardiovasulare.