Minciunile ies la iveală. Cât costă cu adevărat îngrijirea unui bolnav de COVID-19?

Minciunile ies la iveală. Cât costă cu adevărat îngrijirea unui bolnav de COVID-19?

Documentele eliberate la externarea unui bolnav de COVID-19, care a avut o formă mai ușoară a bolii, arată că, spitalizarea acestuia ar costa câteva mii de euro pe zi.

Spitalele decontează de la 80 euro pe zi la 5.000 de euro pe zi de pacient pentru bolnavii cu forme ușoare a bolii.

Cea mai mare sumă de pe decontul de cheltuieli a fost plătită spitalului de la Câmpina, o unitate medicală suport COVID care nu are medic infecţionist.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, afirma în luna aprilie, că preţul mediu de spitalizare al unui bolnav de COVID-19 este de 11.200 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

La jumătate de an de la acele afirmații, Ministerul Sănătăţii spune că nu deţine aceste date.

Spitalul Municipal Câmpina este cel mai scump din țară

De exemplu, două persoane, soț și soție, care au fost internați la Spitalul Municipal Câmpina, județul Prahova, în data de 17 iunie 2020 și au fost externați pe data de 30 iunie, nu le-au fost administrate medicamente antivirale.

Din decontul de cheltuieli pentru cele 13 zile reiese că s-a cheltuit pentru fiecare pacient: 11 lei pe medicamente, 77 de lei pe analize de laborator, 64 de lei pe alte investigații medicale şi 91 de lei pentru hrană. Acestea sunt sumele pe 13 zile, nu pe zi.

În decontul prezentat oamenilor, pentru fiecare dintre cei doi pacienți, a fost menţionată suma de 312.000 de lei, adică 5.000 de euro pentru fiecare zi de spitalizare.

La Spitalul Județean Prahova, un pacient diagnosticat cu noul coronavirus a fost tratat cu paracetamol. Depistat cu o formă uşoară a bolii, a fost internat timp de 10 zile.

Factura totală la Ploiești este de 3.812 lei, pe zi 381 de lei, echivalentul a aproape 80 de euro, de 60 de ori mai puțin decât la Câmpina.

Surpriza vine însă, de la Spitalul Judeţean Sibiu, unde tratamentul unui pacient cu aceeaşi stare a costat de 35 de ori mai puţin decât la Câmpina.

În cazul unui alt pacient infectat cu o formă uşoară a COVID-19, Spitalul Județean Sibiu a decontat o factură de 8.896 de lei, tot pentru 13 zile de internare. Acestui bolnav i s-a administrat un tratament care a conținut antiviralele Kaletra și Plaquenil și antibioticul Azitromicină.

Secretul unei informații de interes public

Despre preţul mediu de spitalizare al unui bolnav de COVID-19, nici ministerul Sănătății, nici Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu știu sau nu vor să spună nimic. Ministerul dă vina pe CNAS, iar aici răspunsul este vag.

„Tratamentele medicale aplicate în spitale pacienților cu COVID-19 diferă foarte mult în funcție de simptomatologie", potrivit romaniatv.net