Milk, eroul homosexual al Americii

Milk, eroul homosexual al Americii

Cu treizeci de ani înainte ca Barack Obama să devină primul preşedinte american de culoare, Harvey Milk a depăşit o altă barieră politică importantă în Statele Unite ale Americii, devenind primul homosexual care a fost ales într-o funcţie publică importantă - consilier al oraşului San Francisco.

Povestea sa a fost dramatizată, sub regia lui Gus van Sant şi cu ajutorul unei interpretări de excepţie a lui Sean Penn, în Milk, film nominalizat la opt premii Oscar.

Regizorul alege să plaseze deznodământul tragic al vieţii lui Harvey Milk, asasinat de consilierul Dan White (Josh Brolin), la începutul filmului, eliminând din start suspansul emoţional din jurul personajului principal.

Milk a fost asasinat la doar 11 luni după ce a fost numit în funcţia de consilier al oraşului San Francisco. Filmul este construit ca un documentar, imaginile de arhivă împletindu-se perfect cu cele înregistrate.

Gus van Sant, ajutat de scenariul energic al lui Dustin Lance Black, evită, pe toată durata filmului, să focalizeze asupra conflictelor interioare ale personajului şi îşi concentrează atenţia asupra prejudecăţilor sociale de care este înconjurat.Filmul ilustrează cum frustrarea poate da naştere mişcărilor politice şi cât de uşor pot fi uniţi oamenii în jurul unui personaj vibrant şi al unei cauze drepte.

"Nerecomandat sub 15 ani"

Pelicula care a avut premiera în România pe 30 ianuarie a primit ratingul "Nerecomandat sub 15 ani" din partea unei comisii a Centrului Național al Cinematografiei (CNC).

Cu numai o săptămână înainte, comisia hotărâse ca filmul să intre în cinematografe cu recomandarea "Interzis sub 18 ani".

Potrivit Registrului Cinematografiei, filmele interzise minorilor sunt clasificate de obicei în "horror", "erotic" sau "thriller" și conțin scene de violență fizică și psihică repetate, scene de viol, limbaj vulgar, acte sexuale, gesturi obscene, scene cu imagini de spânzurare sau scene care încurajază consumul de droguri.

Potrivit unui membru al comisiei din cadrul CNC, "Milk" a primit inițial ratingul "Interzis sub 18 ani" deoarece conține "imagini cu un om spânzurat, scene de sex oral" și, în special, pentru că "face propagandă pentru o anumită orientare sexuală".

Filmul a fost restricționat și în SUA, fiind recomandat ca tinerii cu vârste mai mici de 17 ani să urmărească pelicula împreună cu un adult.

Homosexualitatea revine la Oscar

La trei ani după ce filmul "Brokeback Mountain", primul care a readus în dezbatere tema homosexualității, a fost nominalizat și cotat cu șanse reale la Oscar, pelicula lui Gus van Sant ar putea obține trofeul pentru cel mai bun film. Istoria premiilor trădează o reticență în fața acestei teme. În 2006, Brokeback era favoritul cursei, însă a pierdut în fața peliculei "Crash", rezultat pus pe seama ezitării membrilor Academiei Americane de Film de a recompensa un film "gay".

"Nu există niciun dubiu că natura filmului a determinat anumiți membri ai Academiei să nu aleagă această peliculă. Nu a fost o majoritate, însă a fost suficient cât să încline balanța", a apreciat Neil Guiliano, președintele asociației americane de Apărare a drepturilor homosexualilor, citat de AFP.

El consideră că, în cei trei ani care au trecut, Academia și-a învățat lecția și este pregătită pentru a vota drept cel mai bun film al anului o producție cu acest subiect. Pentru Guiliano, simpla realizare a filmului denotă faptul că "a noastră cultură este în curs de schimbare, devenind mai tolerantă".

Și directorul festivalului filmelor despre homosexuali din Los Angeles, Todd Heusen, s-a arătat optimist în această privință. El a amintit și rolul lui Tom Hanks din Philadelphia, al unui bolnav de SIDA, care a fost foarte bine primit de Academie.

Imprevizibilul Gus van Sant

Gus van Sant, în vârstă de 56 de ani, este un regizor american extrem de inconstant şi imprevizibil în privinţa alegerilor făcute în carieră, regizorul pedulând între proiectele independente, filmele comerciale şi documentarele muzicale. Drugstore Cowboy (1989), Elephant (2003), pentru care a câştigat premiul pentru regie la Cannes, sau Paranoid Park (2007) sunt doar câteva dintre filmele independente regizate de Van Sant care s-au bucurat de apreciere în rândul criticilor.

Milk se încadrează în grupul filmelor aproape biografice pe care le-a realizat Gus va Sant, alături de Finding Forrester (2000), Good Will Hunting (1997) sau Last Days (2005). Nominalizarea la premiile Oscar pentru regia filmului Milk este a doua de acest fel pentru Gus van Sant, după Good Will Hunting.

"The Times of Harvey Milk"

Documentarul realizat de Robert Epstein în 1984, premiat cu un Oscar pentru cel mai bun documentar, prezintă radiografia evenimentelor în care a fost implicat Harvey Milk în a doua jumătate a anilor '70.

Asemenea documetarului de la mijlocul anilor '80, Milk ilustrează şi cât de puţin s-au schimbat lucrurile. La treizeci de ani de la asasinarea lui Harvey Milk, comunitatea gay din Statele Unite ale Americii încă se luptă pentru drepturi civile.

Opt nominalizări la Oscar

Filmul "Milk" a fost nominalizat la următoarele categorii ale Premiilor Academiei Americane de Film:     

  • Cel mai bun film     
  • Cel mai bun actor într-un rol principal - Sean Pen 
  • Cel mai bun actor într-un rol secundar - Josh Broli
  • Cel mai bun regizor - Gus van Sant
  • Cel mai bun montaj
  • Cea mai bună coloană sonoră originală - Danny Elfman
  • Cel mai bun scenariu - Dustin Lance Black

INFO

Distribuţie: Sean Penn (Harvey Milk), Emile Hirsch (Cleve Jones), Josh Brolin (Dan White), James Franco (Scott Smith) Buget: 20 de milioane de dolari Data lansării: 26 noiembrie 2008 Durata filmului: 2 ore Încasări: 1.4 milioane de dolari în primul weekend de la lansarea în SUA, 34 de milioane de dolari în toată lumea, până la începutul acestei săptămâni

"Trebuie să votați homosexuali pentru ca mii de oameni să știe că există o speranță pentru o lume mai bună. Fără speranță, nu numai homosexualii, ci și negrii, asiaticii, cei cu dizabilități, pensionarii, americanii, în general, ar renunța. Știu că nu poți trăi numai cu speranță, însă, fără ea, viața nu are sens", Harvey Milk

Mâine, citiți pe evz.ro, totul despre "The Reader", un alt film controversat.

CITIȚI MAI MULTE DESPRE FILMELE NOMINALIZATE LA PREMIILE OSCAR ȘI ALTE DETALII DESPRE CEREMONIA DIN ACEST AN.

Ne puteți urmări și pe Google News