Șeful Monumentelor, Marius Damian, a semnat pentru construirea unui imobil cu șase etaje într-o zonă în care legea reglementează ridicarea a doar două etaje. Între mașina cu care umblă Damain și beneficiarii PUZ-ului există o coincidență extrem de mare.
Directorul executiv al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național al Municipiului București, Marius Damian, a fost surprins într-o benzinărie în timp ce alimenta un Volkswagen Touareg cu numărul de înmatriculare: B 55 DPA. Nimic în neregulă la prima vedere. Numai că, la o simplă căutare, acesta nu a trecut în declarația de avere autoturismul care valorează aproximativ 30.000 de euro, după cum a dezvăluit EVZ în ediția de ieri.
Reporterii EVZ au încercat să afle de la director cum a ajuns să alimenteze această mașină, după ce mai multe imagini cu el au fost primite pe adresa redacției, însă Marius Damian nu a răspuns la nicio solicitare. Mergând pe fir am aflat că există o coincidență mare între numărul mașinii, un PUZ avizat într- o zonă protejată și asociații unei firme, care sunt beneficiarii avizului care le-a permis să ridice un adevărat mastodont într-o zonă protejată.
Indicatori urbanistici aproape dubli
Concret, pe Calea Floreasca nr. 71 a fost construit un imobil de birouri și spații comerciale cu șase etaje, deși amplasamentul face parte din zona de protecție „Ansamblul de arhitectură Naum Râmniceanu” și, potrivit normelor urbanistice, în zonă nu este voie mai mult de două etaje. În plus, beneficiarii au primit un coeficient de ocupare a terenului cu 20% mai mare și un coeficient de utilizare mai mare cu 2,1%. Coincidență sau nu, două persoane care sunt beneficiarele acestui PUZ pe Floreasca apar ca asociate în firma DPA Capital Consulting Projects: Costin Moise și Edward Dicu. Adică, exact inițialele mașinii scumpe pe care o alimenta șeful de la Monumente care a avizat imobilul uriaș în zona protejată: DPA.
A dat cu împrumut 50.000 de euro
Deși are un venit anual declarat de aproximativ 48.000 de lei, directorul Marius Damian duce o viață de lux, conduce mașini scumpe și își întreține și un copil și soția, care nu are niciun venit, potrivit declarației de avere completată de acesta. Mai mult, pe un anunț postat în 2008 pentru vânzarea unei vile în zona Gării de Nord cu un milion de euro, Damian apare ca persoană de contact. Întrebat de reporterii EVZ de ce nu apare imobilul în declarația de avere sau banii dobândiți pe această clădire, în caz că a vândut-o, șeful Monumentelor nu a oferit niciun răspuns. Directorul sărac în acte, dar bogat în realitate, susține că a împrumutat 50.000 de euro unei persoane și că mai are credite în valoare de 97.311 de lei și 54.676 de euro.
„Nu a protejat casele-monument”
Președintele Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, este de părere că șeful Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național al Municipiului București nu a protejat casele monument din Capitală, în ultimii trei ani și jumătate fiind puse la pământ, de către samsarii imobiliari, mai multe case aflate în zone scumpe ale Bucureștiului. „El trebuia să fie filtru între cei din Primăria Capitalei, care avizează cererile de Planuri Urbanistice Zonale, și investitor. Nu și-a făcut datoria de filtru. Ba, mai mult, a avizat demolarea unor case de patrimoniu sau nu a acționat pentru protejarea lor”, a explicat președintele Asociației. Atât acesta, cât și alte ONGuri au depus plângeri penale împotriva directorului, pe motiv că a avizat demolarea mai multor case monument și construirea unor clădiri în mai multe zone protejate din Capitală.