ANAF va cerceta averea mai multor persoane care au depozite bancare în acest paradis fiscal, pentru a stabili dacă veniturile au fost declarate şi s-au plătit impozitele corespunzătoare la stat.
Un număr de 12 români au conturi bancare în Elveţia în valoare totală de circa 50-60 de milioane de euro, susţine şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar. El spune însă că respectivele persoane nu sunt oameni politici şi nu crede că ele fac parte din topul celor mai bogaţi români.
Datele privind conturile au la bază informaţiile primite de la autorităţile fiscale din Elveţia, în baza unei directive europene, care asigură schimbul de informaţii cu privire la dobânzile aferente depozitelor deţinute de rezidenţi în statele UE şi Elveţia, ne-a declarat preşedintele ANAF.
Marile averi, luate în vizor
"Am primit mai multe informaţii, din mai multe ţări, cu privire la mai multe persoane. Noi am făcut o selecţie de 12 cetăţeni români care au conturi în Elveţia", spune Blejnar. El a adăugat că se va verifica dacă aceste venituri din dobânzi au fost declarate la administraţiile financiare şi dacă au plătit impozit pe veniturile transferate în Elveţia.
Fiscul va verifica provenienţa acestor venituri, iar dacă nu va fi dovedită, sumele vor fi impozitate cu 16%, la care se adaugă penalizări.
"O să folosim aceste informaţii să vedem de unde au avut aceşti bani. Vom verifica dacă au avut firme pe profit şi venituri din dividende sau alte tipuri de venituri", ne-au explicat surse din ANAF.
De asemenea, persoanele vor fi cercetate pentru evaziune fiscală, iar în cazul în care vor exista indicii de infracţiuni, vor fi sesizate organele de anchetă penală. Acţiunea face parte din iniţiativa ANAF de a impozita cu 16% acele venituri ale persoanelor fizice bogate a căror provenienţă nu poate fi demonstrată. În vizor sunt persoanele în cazul cărora diferenţa între cheltuielile realizate şi veniturile declarate este de peste 50.000 de lei.
Blejnar a precizat, la un post TV, că autorităţile fiscale din Elveţia au transmis ANAF circa 80.000 de informări cu privire la persoane fizice române care au realizat depozite în această ţară, în perioada 2007-2010.
Robert Negoiţă, cu bunurile imobiliare la executare
Totodată, şeful Fiscului a men ţionat că în zilele următoare va începe valorificarea bunurilor imobiliare ale unui mare dezvoltator, pentru recuperarea prejudiciului reprezentând TVA neplătit în urma tranzacţiilor imobiliare efectuate ca persoană fizică. Potrivit lui Blejnar, acest dezvoltator a încercat chiar în timpul controlului să înstrăineze bunurile imobiliare, însă transferul a fost contestat în instanţă de ANAF, care a câştigat.
Surse din ANAF ne-au declarat că este vorba despre omul de afaceri Robert Negoiţă, iar suma imputată este de circa 40 de milioane de euro. Contactat de EVZ, Negoiţă a declarat că nu ştie nimic despre o eventuală executare a bunurilor sale de către Fisc. "Nu am fost înştiinţat despre nimic. Oricum ce se întâmplă este sută la sută politic", a spus acesta.
El nu a putut preciza care este suma restantă a TVA imputată şi nici valoarea bunurilor sechestrate, dar a afirmat că a câştigat deja un proces în instanţă împotriva ANAF.