Iridex Grup a câştigat, cu oferte anticoncurenţiale, licitaţia de concesionare a gropii de gunoi ecologice a Bacăului. Firma a cerut numai un ban pentru sortarea tonei de gunoi, dar ar putea ajunge să câştige peste 50 de milioane de lei.
Firmele specializate în operarea gropilor de gunoi aplică, mai nou, trucurile asfaltatorilor, pentru a câştiga incorect licitaţiile pentru administrarea gropilor de gunoi ale marilor oraşe. Profitând de faptul că se punctează fiecare lucrare în parte, şmecherii pun preţuri derizorii la majoritatea operaţiunilor, pentru a câştiga maximum de puncte şi "umflă" costurile la una, cel mult două dintre operaţiuni. În acest mod, firma se asigură şi că va câştiga licitaţia, dar şi că va obţine profitul.
Metoda este ilegală, legea şi regulamentele impun ca ofertanţii să dovedească că pot face fiecare operaţiune în parte cu profit, tocmai ca să nu recurgă la dumping pentru a câştiga licitaţia. De multe ori însă, funcţionarii din comisiile de licitaţii ale primăriilor, închid ochii, din incompetenţă sau poate din interes, şi declară câştigătoare tocmai oferta "trucată".
Licitaţie cu dedicaţie
Pe 14 octombrie 2011, Primăria Municipiului Bacău a deschis ofertele pentru a doua celulă a gropii de gunoi ecologice a oraşului.
Pe 15 decembrie, comisia de evaluare a anunţat câştigătoare oferta depusă de firma Iridex Group Export SRL, care întrunise cel mai mare punctaj dintre cele cinci participante admise la licitaţie. Iridex, controlată de fostul senator PC Corneliu Pascu, catalogat şi drept un apropiat de-al lui Dan Voiculescu, a folosit taman metoda descrisă mai sus.
Iridex Group Export a cerut numai un ban (0,01 lei) pe tonă pentru serviciul de sortare, un ban pe tonă pentru cel de compostare şi tot un ban pe tonă pentru cel de "punct verde", unde se strâng deşeurile reciclabile.
Fidelă metodei asfaltatorilor, firma fostului senator PC a "recuperat" la costurile cu instalaţia de concasare, pentru deşeurile rezultate din construcţii şi demolări.
Pentru aceasta, Iridex a cerut 136,38 lei pe tonă, de 5,5 ori mai mult decât media celorlalte oferte. Aici urmează să-şi scoată pârleala, deoarece se preconizează că vor fi "operate" circa 40.000 de tone anual, la preţul "umflat" de cinci ori, ceea ce ar duce la un câştig de 50 de milioane de lei.
Deşi, potrivit caietului de sarcini trebuia să solicite clarificări şi apoi să respingă oferta Iridex, oamenii primarului Romeo Stavarache (ieri PC, astăzi PNL), au declarat câştigătoare oferta firmei fostului coleg de partid al edilului, Corneliu Pascu. Totul pentru punctaj
Rezultatul licitaţiei a fost atacat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Judecătorii CNSC au constatat că valorile declarate de Iridex sunt pur simbolice şi că acestea nu acoperă costurile pentru prestarea serviciilor.
"În mod indubitabil, tarifele ofertate de către SC Iridex Group Export SRL nu au nicio legătură cu costurile necesare pentru prestarea serviciilor aferente contractului, ci reprezintă valori arbitrare introduse în ofertă cu scopul obţinerii nejustificate a unui punctaj cât mai ridicat", a constatat completul condus de Felicia Costea. 24 mai este următorul termen de judecată în dosarul "Gunoiul de aur"
Memorandumul nu a fost respectat
În urmă cu trei luni, CNSC a hotărât că oferta Iridex era inadmisibilă şi că trebuie respinsă. Procedura nu s-a mai putut realiza însă, deoarece Iridex a atacat, la Curtea de Apel Bacău, hotărârea CNSC. În timp ce greii salubrizării se bat pe concesionarea depozitului de gunoi, edilii de la Bacău se ocupă de administrarea temporară, deşi este neclar dacă municipalitatea deţine o licenţă în acest sens.
Mai mult, conform Memorandumului în baza căruia municipalitatea băcăuană a obţinut finanţarea ISPA pentru construirea depozitului, obiectivul trebuia încredinţat spre operare, prin licitaţie, unei companii specializate în managementul deşeurilor. Este foarte probabil ca participantele la licitaţie să ceară ajustarea sumelor din cauză că o parte dintre celulele depozitului ecologic au fost deja ocupate, ducând la scăderea veniturilor. În cursă pentru operarea gropii ecologice a mai rămas S.C. Vitalia Servicii pentru mediu tratarea deşeurilor SRL, controlată de Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR). Vitalia a cerut cu 20 milioane de lei mai puţin pentru operarea gropii decât "câştigătoarea" Iridex. În cursă se mai află Eco Sud şi alte două companii, între care una spaniolă.