Chiar dacă are 50 de ani, Nicolas Berggruen nu are o locuinţă sau o maşină. Nici măcar un ceas de mână. Ceea ce-l diferenţiază pe Nicolas Berggruende un om al străzii este averea: aproape 1,5 milioane de lire sterline.
În urmă cu 12 ani, Nicolas Berggruen şi-a vândut locuinţa şi insula privată şi a luat decizia că, pentru el, lucrurile nu au nicio valoare. "Acţiunile noastre sunt cele care contează cu adevărat. Nu mai este interesant să posezi lucruri. Să trăiesc în case imense pentru a mă da mare şi pentru a le arăta altora averea mea nu este atractiv pentru mine", mai spune şeful de la Burger King. Nu se ştie care a fost motivul pentru care Nicolas a făcut această schimbare majoră în viaţa sa, ori ce anume l-a influenţat.
"Nu obişnuiesc să mă ataşez de lucruri materiale. Am fost puţine. Din fericire, ca bărbat, nu prea ai nevoie de multe", consideră Berggruen.
Cheltuieşte milioane de dolari pe tablouri semnate de Andy Warhol şi Damien Hirst, doar pentru a le dona, apoi, muzeelor.
Acum, mare parte a vieţii şi-o petrece în avion şi în hotelurile oraşelor pe care le vizitează, în interes de afaceri. Obişnuieşte să se afişeze cu femei frumoase, însă, pasiunea pentru afaceri, care-l obligă să schimbe şi 14 hoteluri într-o lună, nu îi lasă prea mult timp liber. "Am petrecut mereu mult timp prin hoteluri. Aşa că mi-au devenit extrem de familiare. Mă simt mai fericit aşa". Ultima sa cheltuială mai mare a fost un pachet de acţiuni în cadrul companiei Burger King, pentru care a plătit nu mai puţin de 881 de milioane de lire. Iar anul trecut a mai scos din conturi 12 milioane de lire într-o campanie al cărei scop a fost să ajute California să scape de datorii.
Îi place să fie, totuşi, în compania celor bogaţi şi celebri, astfel că organizează, în fiecare an, o petrecere pentru Premiile Oscar, la hotelul Chateau Marmont din Los Angeles. Printre invitaţi, participă, de regulă, Leonardo DiCaprio şi Paris Hilton.
Nicolas Berggruen s-a născut într-o familie bogată, tatăl său, Heinz, fiind un celebru dealer de artă şi un apropiat prieten al lui Pablo Picasso. În adolescenţă, tânărul franco-german Nicolas a fost mai rebel din fire. A fost examtricular de la un internat elveţian pentru "insubordonare", iar ani la rândul a refuzat să înveţe chiar şi un cuvânt în engleză, întrucât a considerat-o "limba imperialismului". Între timp, a renunţat la această idee şi a plecat la New York să studieze finanţele.
"Ceea ce am este doar temporar, pentru că şi noi suntem aici pentru o scurtă perioadă de timp. Însă, ceea ce facem, acţiunile noastre, acestea vor rămâne ca moştenire. Aici este adevărata valoare". Nicolas Berggruen este unul dintre cei 50 de miliardari ai momentului care au promis că-şi vor dona cel puţin jumătate din avere.