Oamenii de afaceri de la Moscova au investit în sectoare strategice ale economiei Germaniei cât toţi banii atraşi de România anul trecut.
Cluburile de fotbal, şantierele navale, gazoductele şi casele de modă reprezintă doar câteva dintre domeniile economiei germane care au atras milioanele de dolari ale magnaţilor ruşi. Aşa cum statul chinez încearcă să deţină acţiuni în cele mai mari companii energetice ale lumii, Rusia îşi trimite oamenii de afaceri să controleze cea mai puternică economie europeană. Gazprom, peste tot
Deşi nu sunt de fiecare dată bine primiţi, miliardarii sunt printre cei mai importanţi investitori în ţara landurilor, potrivit France Press.
Ultimul exemplu este Alexei Mordaşov, deţinătorul Severstal, grupul gigant din industria oţelului. Mâine, el va fi vedeta întâlnirii acţionarilor grupului german de turism TUI, în care deţine deja 10% şi îşi doreşte o dublare a participaţiei. TUI este cea mai mare companie specializată în turismul de masă.
Mordaşov este supranumit „Alexei de oţel“ pentru că deţine peste 90% din al doilea producător de oţel din Rusia. El controlează, de asemenea, porturi maritime, mine de cărbuni şi societăţi feroviare, precum şi o bună parte din presa rusă. Simbolul aspiraţiilor Rusiei în Germania rămâne însă gigantul Gazprom care caută oportunităţi de a-şi mări afacerea, odată cu creşterea foarte mare a preţurilor la petrol şi gaze. Din 2006, Gazprom sponsorizează echipa de fotbal Schalke 04, s-a asociat cu germanii de la BASF, iar în curând vor construi o centrală în Germania, în parteneriat cu E.ON. Grupul german BASF este deja asociat cu Gazprom pentru construcţia unui gazoduct pe sub Marea Baltică, care va aduce europenilor gaz din Siberia. Pentru acest proiect, Gazprom l-a angajat pe fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schröder. Textile şi avioane Oamenii de afaceri ruşi investesc şi în industria textilă. Rustam Aksenenko deţine mai mult de un sfert din capitalul casei de mode Escada. În România, magazinele Escada au intrat în regim de franciză.
Pe de altă parte, Oleg Deripaska, cel mai bogat om din Rusia, deţine mai mult de 10% din acţiunile companiei Hochtief, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii pentru sectorul construcţiilor. Anul trecut, compania şi-a deschis filială şi în România, pe dezvoltarea de clădiri de birouri.
Nu în ultimul rând, compania aeronautică Air Berlin îi are printre acţionari pe miliardarul rus Leonard Blavatnik.
Publicaţia „Die Welt“ a calculat că participaţiile celor mai mari 14 investitorii ruşi în Germania au depăşit, în 2007, cifra de 5 miliarde de euro, doar cu puţin sub valoarea tuturor investiţiilor străine pe care le-a atras România anul trecut. REORIENTARE Rusia, aproape de criza creditelor ipotecare
Redirecţionarea investiţiilor ruseşti poate veni şi pe fondul ştirilor că piaţa imobiliară din Rusia s-ar putea prăbuşi lunile următoare, potrivit experţilor de la Centrul de Studii Economice ale Institutului pentru Globalizare şi mişcări sociale. Cauza acestei căderi ar putea fi diminuarea veniturilor reale ale populaţiei, venită pe fondul inflaţiei. Astfel, preţul locuinţelor poate scădea dramatic, aşa cum s-a întâmplat deja pe piaţa americană şi se prefigurează pentru cea europeană. Cererea apartamentelor fiind în scădere, va afecta şi sectorul bancar, care nu-şi va putea reface pagubele provocate de imposibilităţile de plată ale celor care au luat credite bancare.