Miliardari din resurse

Deşi primele locuri ale topului „Forbes“ sunt ocupate şi în 2007 de miliardarii din sisteme informatice şi telecomunicaţii, în Top 10 şi-au făcut loc şi cei care au făcut averi din siderurgie, petrochimie sau industria aluminiului.

Practic, topul pe acest an întocmit de „Forbes“ scoate în evidenţă revenirea marilor industriaşi.

Mine de aur

Deşi primele locuri ale topului sunt ocupate de miliardarii care merg pe acelaşi val al îmbogăţirilor din sisteme informatice şi telecomunicaţ ii, în primii zece cei mai bogaţi oameni se regăsesc cei care au facut averi din siderurgie, petrochimie sau industria aluminiului.

Timp de 13 ani, Bill Gates a condus acest top, graţie dezvoltării industriei IT (acum fiind pe locul trei, cu 58 de miliarde de dolari - n.r.), iar Carlos Slim Helu a devenit al doilea miliardar al lumii, după o dublare a averii datorată companiilor din domeniul telefoniei. Noul val de miliardari vine însă din ţări în plină dezvoltare şi „foame“ de resurse, precum Rusia, China şi India.

82 dintre miliardarii nou-intraţ i în top sunt din aceste trei ţări, iar patru dintre primii zece sunt indieni. Al patrulea cel mai bogat om este cel supranumit „omul de oţel“, Lakshmi Mittal deţinând ArcelorMittal, ce are combinate inclusiv în România. Cei doi fraţi Mukesh şi Anil Ambani deţin gigantul petrochimic Reliance Industries, iar Oleg Deripaska, cel mai bogat rus, are Russian Aluminium.

Pe urmele industriaşului american John Davison Rockefeller, care a revoluţionat industria petrolieră şi a strâns o avere de 192 de miliarde de dolari, fiind cel mai bogat om din istorie, vin miliardarii ruşi precum Vladimir Lisin. Acesta are o avere ce a crescut într-un an de la 14 la 20 de miliarde de dolari, din afaceri cu oţel.

În urma lui, Mihail Prokhorov, cu afaceri în domeniul minelor de aur şi în industria nichelului, sau Vladimir Potanin, un magnat al petrolului şi metalelor, ambii îmbogăţiţi cu 6 miliarde de dolari într-un singur an.

Top 20 este închis tot de un rus, petrolistul Mikhail Fridman, care a deţinut compania TNK ce a fuzionat cu BP.

Bogătaşii darnici

Urmându-l pe acelaşi Rockefeller, cel care a introdus modelul bogatului filantrop, Warren Buffett a declarat că va lăsa averea lui unor fundaţii de caritate, aşa cum a făcut atunci când a donat 31 de miliarde de dolari către fundaţia lui Bill Gates. Jurnaliştii de la „Forbes“ spun însă că aceasta este doar o strategie de a maximiza impactul social al afacerilor pe care aceşti magnaţi le au în toată lumea, iar prin asta le creşte valoarea acţiunilor