Astăzi, aproximativ 500 de sindicalişti participă la un miting de protest, care are loc în faţa Ministerului Transporturilor, informează Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare Constanţa (FNSPC).
Protestatarii sunt afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP), fiind susţinuţi de membri ai Blocului Naţional Sindical (BNS) din alte ramuri economice. FNSPC şi BNS reproşează Guvernului politica incoerentă în domeniul portuar, solicită să se renunţe la planurile de scoatere a Autorităţii Portuare de sub autoritatea Guvernului pentru a fi trecută în subordinea autorităţilor locale şi solicită corectarea legislaţiei muncii în regim de urgenţă.
În contextul învestirii Guvernului Ponta III, liderul PSD Constanţa, primarul Radu Mazăre, a declarat că a reluat discuţiile cu premierul Victor Ponta şi cu noul ministru al Transporturilor, Dan Şova, cu privire la acţiunile Portului Constanţa. Radu Mazăre a precizat, la acea vreme, că după instalarea noului Guvern, reîmpărţirea acţiunilor la Portul Constanţa se va face conform variantei convenite încă de anul trecut, adică o parte din aceasta să treacă la primăria Constanţa.
"Va fi exact cum am convenit cu premierul şi am reluat discuţia asta acum, pentru că s-a schimbat ministrul. Dacă trece Guvernul, pentru noi, pentru Constanţa, şi pentru ceea ce am promis eu constănţenilor este un lucru fantastic pentru că eu cred că vom reuşi să facem acest lucru. (…) Dacă trece Guvernul, sigur vom fi în varianta discutată, cu 33%, 33%, 33%. După care, ce o să fac cu banii care ne vor reveni, cum vom revitaliza portul este o altă discuţie pe care o să o avem la momentul respectiv", a declarat Mazăre, la finalul unei şedinţe a Consiliului Local Municipal Constanţa, citat de Agerpres.
Consiliul Local Municipal Constanţa deţine 20% din acţiunile Portului Constanţa, în timp ce 60% sunt deţinute de Ministerul Transporturilor şi 20% de către Fondul Proprietatea. Noul proiect privind reîmpărţirea acţiunilor prevede ca ele să fie distribuite în câte trei părţi egale administraţiei locale, statului şi, respectiv, investitorilor privaţi prin listarea acţiunilor la Bursă.
Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare reuneşte 26 de sindicate ale lucrătorilor din porturile comerciale româneşti şi din serviciile conexe acestora, fiind singura organizaţie ce deţine statut de reprezentativitate într-un sector cu peste 40.000 de salariaţi.