Mii de ieşeni fără taloane de analize gratuite

Peste 23.000 de ieşeni nu şi-au putut verifica gratuit starea de sănătate, deoarece nu au primit taloanele necesare pentru a-şi face analizele obligatorii.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi explică această situaţie prin faptul că ieşenii nu au fost găsiţi la domiciliul declarat pentru a li se înmâna de către poştaşi respectivele taloane de la Ministerul Sănătăţii.

„Taloanele personalizate sunt trimise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate către fiecare persoană, prin intermediul Poştei Române. Dacă destinatarii nu sunt găsiţi, documentele sunt aduse la noi”, a declarat Iulian Şerban, şeful CJAS Iaşi. Conform acestuia, lista cu ieşenii care nu au primit taloanele la timp poate fi consultată pe site-ul CJAS Iaşi, www.hih.ro. Riscuri pentru cei fără analize

Ieşenii aflaţi în această situaţie şi care sunt interesaţi să îşi facă analizele gratuite îşi pot ridica taloanele de la sediul Casei de Asigurări, din Copou. „Pentru ca aceste taloane să ajungă la destinatari, medicii de familie din judeţ vor primi în cursul acestei luni atât în format electronic, cât şi pe hârtie un tabel cu asiguraţii care trebuie să vină la sediul Casei după taloane”, a subliniat Iulian Şerban.

Reprezentanţii sănătăţii ieşene atrag atenţia că cei care nu îşi vor face analizele indicate prin Programul Naţional de Sănătate riscă să scoată sume mari de bani din buzunar, în cazul în care se vor îmbolnăvi.

„Acest program al Ministerului Sănătăţii obligă populaţia să îşi facă un set de analize recomandat de medicii de familie. În caz contrar, cei care nu şi le fac vor fi în postura de a-şi plăti integral spitalizarea sau diverse tratamente, dacă în viitor se vor îmbolnăvi de ceva ce s-ar fi putut anticipa şi vindeca din timp”, a explicat Şerban. Ce se urmăreşte

În Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate nu sunt incluşi copiii cu vârste de până la trei ani şi persoanele care şi-au făcut analize în ultimele trei luni înainte de data primirii taloanelor. Setul de analize diferă pe grupe de vârste. După vârsta de 18 ani, medicii de familie vor indica, în special, măsurarea glicemiei, hemoleucograma şi examenul de urină, iar după această vârstă se va mai urmări valoarea colesterolului şi funcţiile renale.