Sfântul Andrei, celebrat la 30 noiembrie în fiecare an este ocrotitorul românilor. Mii de pelerini din toată țara se află, în ciuda vremii potrivnice în localitatea constănțeană Ion Corvin, unde se află Peștera Sfântului Andrei.
Distanța care trebuie parcursă de la Ion Corvin până la peșteră este de aproximativ 5 kilometri, distanță pe care credincioșii trebuie să o parcurgă pe jos. Asta, în ciuda vremii nefavorabile, în zonă sunt 4 grade Celsius și plouă neîncetat de ore în șir.
Autoritățile au impus măsuri și în acest an, iar zeci de echipaje de poliție sunt în trafic pentru a preveni orice incident. La intrarea în localitatea Ion Corvin, sunt 30 de polițiști și 200 de jandarmi care fac controlul pelerinilor.
Oamenii au venit cu mașinile personale, cu autocarele, numai că vehiculele trebuie lăsate la intrarea în localitate. Pentru că nu au unde parca mașinile, pelerinii le-au lăsat pe marginea drumului, iar traficul este blocat cu totul, anunță Digi24.
Trasee de deplasare la „Bethleemul românesc”
Purtarea măştii este obligatorie pe tot parcursul pelerinajului, personalul de cult se va asigura că este păstrată o distanţă de cel puţin 2 metri între participanţi şi va realiza un triaj observaţional. Totodată, aceştia vor trebui să dezinfecteze periodic toate obiectele şi suprafeţele frecvent atinse.
Prefectul Silviu-Iulian Coşa, a anunţat că purtarea măştii este obligatorie pe tot parcursul pelerinajului. Personalul de cult trebuie să se asigure că este păstrată o distanţă de cel puţin 2 metri între participanţi şi să realizeze un triaj observaţional. Totodată, aceştia vor trebui să dezinfecteze periodic toate obiectele şi suprafeţele frecvent atinse.
Participanţii pot proveni şi din afara localităţii în care va avea loc pelerinajul, dar nu pot ajunge acolo folosind transporturi organizate sau curse ocazionale.
Andrei, Întâiul Apostol al lui Hristos, Întâiul Ucenic şi întâiul venit pe meleagurile noastre să propăvăduiască religia creştină, a poposit pe teritoriul Dobrogei de astăzi, iar peştera în care a vieţuit a fost localizată de teologi în sud-vestul judeţului Constanţa, lângă comuna Ion Corvin.
Mănăstirea ridicată aici, pe locul „primei biserici creştine“ denumite şi „Bethleemul românesc“, primeşte pelerini tot timpul anului, iar în ziua de 30 noiembrie organizează marea sărbătoare - Sfântul Andrei.