După ce a decis că imobilele ridicate fără acte nu pot fi autorizate ulterior, guvernul modifică şi Legea construcţiilor pentru a le putea dărâma.
Zeci de mii de imobile s-au construit fie fără autorizaţie, fie cu mai multe etaje decât prevedeau documentaţiile eliberate de primării. Iar, după cum recunosc chiar autorităţile locale, multe dintre ele "împodobesc" acum centrele sau zonele protejate ale marilor oraşe.
Toate ar putea fi însă demolate până la finele acestui an dacă executivul va aproba un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică Legea construcţiei, promovat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
"În următoarea modificare pe care o vom face, şi anume cea care vizează Legea 50, vom propune o singură variantă pentru cei care nu respectă legea şi cons tru iesc fără să ţină cont de ea: demolarea", a explicat ministrul dezvoltării, Elena Udrea.
Noile prevederi, în vigoare din martie
Şi, după cum au dat asigurări surse guvernamentale, Legea construcţiei va fi modificată până la începutul lunii martie. Între timp însă, cei care au ridicat clădiri fără autorizaţie nu-şi mai pot "legaliza" construcţiile. Asta pentru că executivul a aprobat deja o ordonanţă de urgenţă prin care este modificată Legea urbanismului.
Astfel, potrivit actului normativ, proprietarii de construcţii ilegale nu mai pot obţine autorizaţii pentru acestea. Prin urmare, fie demolează singuri imobilele, fie aşteaptă să intre în vigoare şi noua lege a construcţiilor pentru ca autorităţile locale să intre cu buldozerele în clădirile lor.
"Ţinând cont de numeroasele cazuri de abuz privind construirea fără încadrarea în regulamentele de urbanism aprobate, prin lucrări neautorizate integral sau care nu respectă autorizaţia, ordonanţa introduce dispoziţii privind imposibilitatea iniţierii şi/sau aprobării a unor documentaţii de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcţii edificate fără autorizaţie de construire sau care nu respectă prevederile autorizaţiei de construire", au explicat specialiştii MDRT.
Fără plan urbanistic pe terenul din centrul oraşului
În plus, potrivit aceluiaşi act normativ, doar primăriile vor putea decide ce se va construi în intravilanul localităţilor, dar fără a mai putea face derogări de la Planul Urbanistic General (PUG) al urbei.
Totuşi, dezvoltatorii imobiliari vor putea să ridice clădiri de birouri sau blocuri-turn de locuit, însă doar la periferia localităţilor şi doar în cazul în care măresc intravilanul acestora cu cel puţin 10.000 de metri pătraţi (în cazul în care construiesc locuinţe) sau cu cel puţin 5.000 de metri pătraţi (în cazul în care construiesc clădiri de birouri).
"Putem vedea blocuri de 10 etaje lângă locuinţe P+1, putem vedea în felul acesta că răsar întreprinderi economice sau clădiri cu destinaţie economică în zone rezidenţiale, lucruri care cu siguranţă că nu sunt de dorit şi pentru stoparea cărora era necesară intervenţia statului", a explicat Elena Udrea necesitatea modificării Legii urbanismului.
Prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă executivul a decis, totuşi, să prelungească cu încă doi ani Planurile Urbanistice Generale expirate ale localităţilor. Motivul: în prezent, nu mai puţin de 35% dintre localităţile din România au PUG-urile expirate, iar, în cazul în care guvernul nu ar fi luat această decizie, în localităţile respective nu mai putea fi autorizată nicio construcţie până la elaborarea unui nou PUG.
Deşi salutată de societatea civilă, iniţiativa executivului de a modifica Legea urbanismului e contestată de arhitecţi, care susţin că noile prevederi ar încălca dreptul la proprietate şi Codul Civil.
"Vom propune o singură variantă pentru cei care nu respectă legea: demolarea."ELENA UDREA, ministrul dezvoltării regionale şi turismului