Liderul ARD Mihail Neamţu a intrat sub radarul organizaţiilor de combatere a antisemitismului după ce luni, la lansarea candidaţilor la parlamentare, şi-a încheiat discursul recitând o poezie a lui Radu Gyr, poet cu simpatii legionare.
Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA) consideră scandaloasă promovarea de către Mihail Neamţu a poetului legionar Radu Gyr şi consideră că lipsa unei delimitări a ARD de declaraţiile acestuia echivalează cu o aprobare tacită a unor viitoare politici antisemite.
"Domnul Mihail Neamţu a ales să promoveze ideologi legionari, care au fost şi rămân responsabili pentru crimele comise împotriva cetăţenilor români vinovaţi de a se fi născut evrei. MCA România consideră scandalos, revoltător şi împotriva legislaţiei în vigoare discursul domnului Neamţu din data de 5 noiembrie a.c. susţinut la evenimentul public de lansare a unei noi alianţe politice", se scrie în comunicatul MCA, publicat de ziare.com.
MCA România subliniază că Radu Gyr a fost "membru de seamă al Mişcării Legionare, comandant legionar şi şef al regiunii Oltenia". "Demersul domnului Neamţu este şi mai grav, el fiind un demers manipulativ făcut, cu bună ştiinţă, în scopuri electorale (...). Dacă în trecut domnul Mihail Neamţu, atunci când a îmbrăţişat doctrina legionară, a avut posibilitatea şi scuza să invoce lipsa sa de educaţie cu privire la crimele împotriva umanităţii comise de legionari, în prezent, conform informaţiilor publicate de presă, domnia sa se face vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publică a unor personaje de la marginea istoriei care poartă responsabilitatea multor crime împotriva umanităţii", se precizează în comunicat. MCA România mai consideră că lipsa unei delimitări clare a conducerii ARD de atitudinea şi declaraţiile lui Mihail Neamţu echivalează cu "o aprobare tacită a unor viitoare politici publice vădit antisemite". ARD se delimitează Ca reacţie, liderii ARD Vasile Blaga şi Mihai Ungureanu s-au distanţat astăzi de atitudinea colegului lor. "Condamnăm cu fermitate absolut orice fel de manifestări, indiferent de forma în care ele parvin publicului, de extremism şi intoleranţă. Acest lucru l-am afirmat, este o linie de principiu de la care nu abdicam. Sunt convins, pe de altă parte, că domnul Neamţu poate să dea o explicaţie şi să se justifice", a declarat Ungureanu, care, ca să mai îndulcească hapul, a reamintit de derapajele pesedistului Dan Şova."Pe de altă parte noi nu-l uităm pe domnul Sova şi sperăm că domnul Sova să fi învăţat ceva în urma drumului pe care l-a făcut la Washigton (...) Politica într-o ţară civilizată nu se face cu bâta sau cu o gândire rezumată", a subliniat liderul Forţei Civice. Neamţu se explică Liderul Partidului Nouă Republică, Mihail Neamţu, a revenit şi el cu explicaţii publice. Neamţu spune că a recitat poezia "Ridică-te Gheorghe" a lui Radu Gyr pentru a onora "memoria ţăranilor ucişi de comunişti" şi nu pentru că ar aprecia "aberaţiile politice din tinereţea" poetului. Vă redăm integral explicaţia lui Mihail Neamţu, pe care a postat-o pe Facebook: "Lacrimi şi morminte
În discursul meu politic, tind să utilizez o mulţime de referinţe culturale. Caut să rămân un om liber, deci uneori eclectic în stil.
Pentru a combate pasivitatea mioritică, am citat adeseori exemplul Vitoriei Lipan din capodopera lui Mihail Sadoveanu numita "Baltagul". Ştim din şcoală că Sadoveanu a fost un mare prozator, capabil de subtilităţi metafizice (am invaţat asta de la Alexandru Paleologu). Sub raport uman şi politic, mai ales după 1948, Sadoveanu a fost un kulturnic nenorocit, nepăsător fata de soarta unor poeţi ori scriitori de geniu (precum Lucian Blaga sau I.D. Sârbu). Cu toate acestea, Sadoveanu a scris pagini sublime.
La fel, Radu Gyr. Găseşti pagini memorabile sub raport estetic (..."A venit la noi Crăciunul, să ne mângâie surghiunul..."), dar omul are o biografie indoielnica. In tinerete, Radu Gyr a demonstrat un oportunism jalnic. A susţinut cauza legionară, dar, să nu uităm - la ieşirea din inchisoare în 1964 - a scris şi pentru gazeta comunista "Glasul Patriei". Poeziile sale sau cele ale lui Nichifor Crainic erau memorate în celula închisorii din Gherla, aşa cum ne povesteşte Nicolae Steinhardt în "Jurnalul fericirii"...
Strigatul din "Ridica-te Gheorghe, Ridica-te Ioane" razbuna suferinta a sute de mii de plugari si chiaburi inchisi de comunisti pentru un simplu motiv: dragostea de pamint si libertate.
Cind am recitat "Ridica-te Gheorghe", am vrut sa onorez memoria taranilor ucisi de comunisti, iar nu sa cautionez aberatiile politice din tineretea lui Gyr. Ele sunt respingatoare si stupide. Legionarismul a fost o aberatie politica, combinind extremismul naţionalist, recursul la crimă şi cultul morţilor.
Cind am invocat modelul Vitoriei Lipan, am cautat sa elogiez feminitatea demna, iar nu sa sterg cu buretele mizeriile din biografia lui Sadoveanu. Comunismul slujit cu zel de Sadoveanu a condamnat sute de mii de romani la 2 milioane de ani de inchisoare. Dan Tapalaga stie asta. Iar amindoi am invata asta de la Vladimir Tismaneanu.
Sub steaua lui David ori sub crucea lui Hristos, râuri de lacrimi umplu albia mormintelor. Toate victimele totalitarismelor trebuie plânse cu egală decenţă şi pietate. Negaţionismele la adresa Holocaustului sau ale Gulagului sunt respingatoare şi inacceptabile in discursul public al secolului XXI.
Nu mai putin regretabile sunt, totusi, incercarile de-a cenzura sentimentul curat, empatia, uzul metaforei sau recursul la arta.
E loc pentru emotie in fata unui tablou de Picasso, chiar daca afinitatile idelogice ale pictorului sunt respingatoare. E loc pentru lectura lui Eliade, sper, chiar daca ratacirile politice ale istoricului religiilor ne stinjenesc sau ne deprima.
Sustin mai departe o educatia literara ampla, autonomia esteticului (inclusiv pentru Hugo Boss), chiar daca discernamintul politic trebuie exersat cotidian.
Ar fi trist sa revenim la reflexe de cenzura medievala, care impuneau redactarea unui nou Index Librorum Prohibitorum. Ar fi trist sa recurgem la calomnie, iar nu la argumentatie.
M-ar bucura ca generatia crescuta dupa 1989 sa ramina, asadar, fidela crezului libertatii si al responsabilitatii. Sa pretuim memoria victimelor totalitarismului, dincolo de granitele confesionale sau etnice.
Iubirea covirseste multime de pacate."