Mihai Tudose, „doctorul” SRI care și-a cumpărat fragmente din lucrarea de doctorat

Mihai Tudose, „doctorul” SRI care și-a cumpărat fragmente din lucrarea de doctorat

Noua propunere de premier a PSD, Mihai Tudose, este absolvent de doctorat la celebra Academie SRI, lovită în ultimii ani de mai multe scandaluri cu lucrări plagiate. Nici Tudose nu a scăpat de aceste acuzaţii, el chiar plătind pentru a se putea „inspira” din lucrarea unui comisar şef de Poliţie. El a devenit doctor al Academiei SRI în 2010, în acelaşi an cu Florian Coldea, fost adjunct SRI, Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea, Gabriel Naghi, fost director SPP sau Gabriel Vlase, deputat PSD

Mihai Tudose este unul dintre absolvenţii şcolii doctorale din cadrul Academiei SRI, unde a fost pentru o scurtă perioadă şi profesor. Lucrarea de doctorat şi-a făcut-o sub îndrumarea profesorului universitar doctor generalul Constantin Onişor, cel mai vechi coordonator de doctorate al Academiei SRI. Lucrarea, intitulată „Infrastructură critică – model şi strategie managerială”, a fost remarcată la vremea respectivă şi de adjunctul SRI, Florian Coldea, care a semnat câteva cuvinte de laudă la finalul studiului. „Nivelul teoretico-aplicativ ridicat, bazat pe o bună cunoaştere şi un studiu aprofundat al problematicii, sistematizarea eficientă a ideilor, în mod special gradul ridicat de adecvare şi consistenţă al sugestiilor privind managementul acestei categorii de infrastructuri reprezintă argumente solide pentru considerarea lucrării drept un document de referinţă în domeniu”, a scris Coldea în 2010 despre lucrarea lui Tudose.

FOTO: Generalul Florian Coldea a lăudat în scris lucrarea plagiată de Mihai Tudose

Ne puteți urmări și pe Google News

L-a plătit pe cel de la care a copiat

Cu tot cu laudele lui Coldea, în 2015 s-a descoperit că lucrarea de doctorat a lui Mihai Tudose a fost plagiată, unul dintre cei care „l-au inspirat” fiind chiar îndrumătorul lucrării, Constantin Onişor. Dar cea mai interesantă parte din lucrarea lui Tudose este aceea în care a copiat nu mai puţin de 50 de pagini dintr-o altă lucrare de doctorat susţinută în 2009 la Academia de Poliţia „Alexandru Ioan Cuza” de comisarul şef Radu Andriciuc. Cel care are şansa să devină noul premier al României a plătit practic pentru a putea copia fragmente din lucrarea comisarului şef, lucru recunoscut chiar de acesta din urmă. „Domnul Tudose m-a contactat şi i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfă. Era 2008 şi aveam nişte probleme financiare, vă aduceţi aminte ce au păţit bugetarii (scăderea veniturilor cu 25%, din cauza crizei, a avut loc însă în 2010, n.r.), plus că fiul meu dădea Bacalaureatul. A fost vorba de câteva mii de euro”, a declarat Andriciuc în urmă cu doi ani. În baza acestui doctorat Tudose a devenit profesor la Academia SRI în 2013, post la care a renunţat după declanşarea, în 2015, scandalului prinvind lucrarea sa plagiată.

Nouă doctori SRI şi-au copiat lucrările

Mai multe lucrări făcute în ultimii ani în cadrul Academiei SRI au fost lovite de acuzaţii de plagiat. Nu mai puţin de nouă absolvenţi de doctorate SRI din perioada 2010-2015 au fost nevoiţi să renunţe la titluri după ce în spaţiul public au apărut dovezi că şi-au copiat lucrările. Printre aceştia se numără Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 2, Mihai Stănişoară, fost deputat, Radu Stroe, fost deputat, Romeo Raicu, fost deputat şi Mihai Tudose, propunerea PSD pentru postul de premier. Cele mai multe dintre lucrările plagiate, opt la număr, au fost coordonate de Gabriel Oprea, care a fost nevoit să renunţe la postul de porfesor universitar în cadrul Academiei SRI în urma acestor scandaluri.

Doctorii SRI din același „contingent” cu Tudose

În anul 2010, și-au dat doctoratul la Academia SRI și următorii:

Florian Coldea – lucrarea de doctorat a fostului director adjunct al SRI a fost făcută sub îndrumarea lui Gabriel Oprea. Coldea l-a felicitat pe Tudose pentru lucrarea sa de doctorat suspectată de plagiat. Referitor la criza guvernamentală provocată de PSD, există voci care susţin că Liviu Dragnea este influenţat în deciziile sale din ultima vreme de Florian Coldea.

Gabriel Vlase – deputatul PSD de Bacău şi-a făcut studiul de doctorat tot sub îndrumarea lui Constantin Onişor. Vlase (44 de ani) este unul dintre aproapiaţii lui Viorel Hrebenciuc, aceştia fiind prieteni de familie. Este absolvent al Politehnicii Bucureşti în 1996, dar din 2004 a devenit brusc preocupat de serviciile secrete şi siguranţa naţională. Între 2004 şi 2008 a fost vicepreşedinte al Comisiei de control SIE, iar între 2008 şi 2012 a fost preşedintele acestei comisii.

FOTO: Gabriel Naghi

Gabriel Naghi – fost director al SPP între 2000 şi 2005, Naghi este un apropiat al lui Ion Iliescu şi Gabriel Oprea, alături de care a fost şi asociat într-o firmă. În anul 2006, el a înființat împreună cu fostul director al SRI, Radu Timofte, societatea Investigații și Securitate Omega SRL, (unde printre acţionari apărea şi Gabriel Oprea) având ca obiect de activitate investigațiile și securitatea, societate ce a fost desființată câteva luni mai târziu. Până în 2015 a fost consilier general din partea PSD, iar acum are numeroase contracte cu Primăria Capitalei.

Loredana Radu – este nepoata lui Gabriel Oprea, cel care i-a şi coordonat lucrarea de doctorat. Ea şi-a pierdut titlul de doctor după ce a fost acuzată că şi-a plagiat studiul. Este inculpată în dosarul în care fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, este acuzat de luare de mită. De asemenea ea a fost avocata lui Victor Ponta în dosarul „Turceni-Rovinari”.

Sorin Cozma – este general SRI şi până în iulie 2016 a condus direcția de Prevenire și Combatere a Terorismului. În 2016 a fost transferat la un oficiu ORNISS. Sorin Cozma este cel care, în ianuarie 2006, a ordonat o anchetă a SRI îndreptată împotriva jurnalistului Răzvan Belciuganu. Acesta din urmă era la acea dată șeful Secției „Investigații” la Jurnalul Na țional și publicase un amplu articol despre construirea Spitalului SRI de la Balotești. Este vorba de același spital care s-a aprovizionat cu substanțe dezinfectante de la Hexi Pharma, firma patronată de Dan Condrea.