Mihai Rusu: ”În Africa de Sud s-a produs un miracol”

Mihai Rusu, fosta voce de la Radio Europa liberă, laudă gazda Cupei Mondiale la fotbal, despre care spune că, în ultimii patru ani, s-a pregătit ca la carte pentru a organiza cel mai important eveniment sportiv al anului.

Mihai Rusu a fost omul care i-a ținut la curent pe români cu știri sportive adevărate înainte de 1989. Mihai Rusu, care în urmă cu două zile a împlinit 62 de ani, pare neschimbat. E același tip punctual, serios, echidistant, dar mai ales foarte bine documentat. Din Germania, acolo unde e stabilit de mai bine de trei decenii, Rusu a făcut pentru evz.ro o scurtă prezentare a Campionatului Mondial de fotbal, competiție care debutează astăzi în Africa de Sud.

”Gazdele au respectat rețeta germană”

Evz.ro: Cum vezi primul Mondial african? Mihai Rusu: E foarte greu să găzduiești un Campionat Mondial după Germania. Și spun asta pentru că nemții, care au organizat ultima Cupă Mondială, fac totul doar la superlativ. De altfel, sudafricanii au preluat, imediat după Mondialul din 2006, o mulțime de specialiști germani care să-i învețe cum să organizeze un turneu final. Au plecat în Africa de Sud specialiști în pază și protecție, construcția stadioanelor, infrastructurii, comerțului, turismului și a transportului.

Care a fost rodul colaborării? Toate stadioanele din Africa de Sud au design german! Importul de tehnologie și cunoștințe germane a fost masiv. În aceste condiții, gazdelor nu trebuiau să fie decât niște buni executanți și să respecte cu sfințenie rețeta germană. Primăria din Munchen a dat asistență sudafricanilor inclusiv în privința acordării autorizației de funcționare a banalelor tarabe.

”Premier League are 100 de străini în Africa de Sud” Cine e favorită la titlul suprem? Cred că acest Mondial va fi cucerit de o echipă europeană. Nu știu care! Aș merge totuși pe mâna Olandei, pe cea a Angliei. Și Germania e în cărți. Germania e o echipă de turneu. Dacă ajunge în semifinale, așa cum și-a propus, atunci se va bate la titlul suprem.

Sunt foarte mulți jucători care evoluează în Germania. Așa e. Bundesliga a trimis în Africa de Sud 80 de fotbaliști străini. Într-un clasament neoficial, la acest capitol, campionatul german de fotbal e pe locul doi, după Anglia. Premier League are 100 de ”stranieri” la turneul final.

E un Mondial al globalizării? Luăm doar exemplul Germaniei. Naționala Germaniei, dar nu numai ea, e rezultatul globalizării. E o echipă eterogenă. Acei copiii de emigranți, care au bătut mingea la colț de stradă alături de copiii nemți, au crescut și iată-i în naționala Germaniei.

”Lipsa lui Ballack e chiar un avantaj”

Cât va conta lipsa lui Ballack? Faptul că în echipa Germaniei nu mai există după multă vreme un jucător cu personalitate îi face pe nemți foarte periculoși în teren. Accidentarea lui Ballack a generat un spirit de echipă extraordinar. Mulți specialiști nemți spun că Germania e mai puternică fără Ballack, că lipsa acestuia e chiar un avantaj.

Vom avea surprize în privința tacticii? Toată lumea vorbește despre tactici, despre strategii. Avem 9 echipe pregătite de tehnicieni străini. E foarte interesant de văzut cum se vor descurca, în regim de turneu final, englezii cu filozofia italianului Fabio Capello, ivorienii cu cea a suedezului Sven Goran Eriksson și așa mai departe. Jucătorii de fotbal au devenit turiști în ultima perioadă, astfel încât ei acceptă în cele din urmă orice filozofie și se adaptează oricărei tactici. E doar în interesul lor.

Sunt sigur că la acest Campionat Mondial nu vom mai vedea o echipă a Angliei jucând exclusiv cu pase lungi, o națională a Italiei apărându-se, ori o Germanie heirupistă.

”Au construit aproape toate stadioanele de la zero” Echipele s-au adaptat destul de repede. Ghana și Coasta de Fildeș s-au pregătit pentru acest Mondial în Elveția, în munți. Asta înseamnă că tratează Mondialul cu maximă seriozitate. Toată lumea a încercat să scadă perioada de acomodarea în Africa de Sud printr-o pregătire foarte bine pusă la punct. Nemții s-au adaptat după doar 48 de ore. Campionatul Mondial e o cursă de anduranță. Cel mai rezistent va câștiga. Iar aici trebuie amintit și factorul mental. Nemții au trei psihologi în staff, oameni care vor încerca să stopeze orice fel de derapaj emoțional.

Crezi că vor fi probleme în ceea ce privește securitatea în Africa de Sud? Cei care au fost în Africa de Sud spun că tot ceea ce se prezintă în exterior e exagerat.  E clar că nu trebuie să te duci noaptea în cartierele rău famate. Asta e valabil peste tot. În ultimii 4 ani, autoritățile din Africa de Sud au lucrat enorm la integrarea celor cu probleme și s-au obșinut niște rezultate extraordinare. Ceea ce a făcut Africa de Sud în numai 4 ani e de domeniul fantasticului. Vreau să văd și eu o altă țară care într-un interval atât de mic reușește să facă ceea ce a făcut Africa de Sud. Au construit aproape toate stadioanele de la zero. Acolo s-a produs un adevărat miracol.

”Cine e vedeta? Echipa sau Maradona?” Cine e favorită la titlul mondial? Brazilia e favorită la casele de pariuri mai mult prin prisma vedetelor deplasate în Africa de Sud. E o echipă ușor consumată, cu jucători care au dat maxim și care nu mai surprinde pe nimeni. Argentina e o echipă foarte echilibrată. Rămâne să vedem cine va fi însă vedeta, echipa sau antrenorul Diego Armando Maradona.

Spania are și ea șansa ei. Ibericii vin din postura de campioni europeni și sunt de luat în seamă. Germania are o medie de vârstă de doar 24 de ani, cea mai scăzută din istorie!