Continuă scandalul dintre cei mai buni jucători români şi Federaţia Română de Tenis. Titularii din echipa de Cupa Davis a României s-au solidarizat cu Andrei Pavel, căpitanul nejucător dat afară de preşedintele Ruxandra Dragomir, şi au refuzat să joace contra Olandei. Vineri, "protestatarii" au luat din nou atitudine cu privire la criza care a lovit echipa de Cupa Davis a României.
"În luna octombrie 2011, colegul, prietenul şi de multe ori sfătuitorul nostru – Andrei Pavel – a fost demis din funcţia de căpitan al echipei Romaniei pentru Cupa Davis. Nu vrem sa discutăm aici cauzele obscure care au dus la aceasta decizie (mai mult orgolii de natură personală), dar, faptul că nu s-a cerut şi opinia jucătorilor, arată o lipsă de comunicare, datorată ignoranţei cu care conducerea Federaţiei de Tenis a Romăniei a înţeles să ne trateze", au scris "protestatarii" în scrisoarea dată publicităţii vineri.
În condiţiile în care cei mai buni jucători au boicotat meciul de la Amsterdam, România va juca săptămâna viitoare contra Olandei cu o echipă formată exclusiv din jucători care nu se regăsesc în Top 400 mondial!
Mihai Rusu, omul care a pus umărul la victoria Ruxandrei Dragomir în 2009, dar care a fost îndepărtat la puţin timp după acel succes, a făcut, pentru Evenimentul zilei, o radiografie a situaţiei din tenisul românesc.
Stabilit de trei decenii şi jumătate în Germania, dar aflat în contact permanent cu sportul românesc, Mihai Rusu vorbeşte de fiecare dată cu detaşare despre derapajele de la vârful ierarhiei tenisului românesc şi consideră ca normal gestul titularilor din echipa de Cupa Davis.
Cine s-a impus în această partidă dintre titulari şi conducerea FRT? A fost o victorie aşteptată a titularilor în disputa cu "perechea" Ruxandra Dragomir - Sorin Matei. Loviturile câştigătoare, reuşite sub tirul ameninţărilor federale, au fost perfecte şi definitive, grupul scindat prin demiterea abuzivă a cuplului Andrei Pavel - Gabriel Trifu a demonstrat un frumos exemplu de unitate de grup. Cu riscul de pierde un prilej de selecţie în Cupa Davis, liderul Victor Hănescu, secondat de ceilalți jucători, au pus în balanţă sportivă omenia, prietenia faţă de Andrei Pavel şi Gabriel Trifu şi dreptatea înaintea intereselor personale. Şi aici mă refer la garanţiile de participare, la primele de joc.
S-a vorbit despre "lipsă de patriotism"? "Lipsa de patriotism" invocată de "perechea" Dragomir - Matei s-a dovedit a nu avea bază legală. Acțiunea celor doi nu a fost decât un populism ieftin şi emoţional, din moment ce jucătorii nu au semnat vreun angajament de participare pentru întâlnirea cu Olanda. Presiunea exercitată de "dublul-mixt" din fruntea federației a fost o chestiune superficială, cu efect invers, pentru simplul motiv că învingătorul e Andrei Pavel!
Care e impactul acestui deznodământ? Învinşii sunt cei din Comitetul Director al Federației Române de Tenis. Dacă e să vorbim despre adevăraţii perdanţi, aceştia sunt fără îndoială iubitorii de tenis din România, care din cauza vanităţii conducerii FRT, nu vor vedea la Amsterdam cea mai bună echipă. Federaţia e pentru jucători, şi nu invers. Acum e rândul membrilor Federației Române de Tenis să dezbată în cadrul unei Adunări Generale Ordinare acest conflict, precum şi toată gama de incompetenţe federale ale eminenţelor cenuşii, soldate cu izolarea faţă de electorat, presă, opinie publică. Aşteptăm explicaţii pertinente legate de de demiteri, despăgubiri (au fost daţi afară angajaţi, care ulterior au câştigat în instanţă împotriva FRT), credite, dobânzi, aște chestiuni financiare aflate în umbră. Suntem curioși să aflăm poziţia "yes man"-ilor federali față de distrugerea spiritului critic al opoziţiei, argument cu care Ruxandra Dragomir a câştigat alegerile în 2009. Sorin Matei mi-a spus în acea perioadă că dacă vor greşi, atunci asta e, a fost o experienţă.
Ce vedem din acest conflict? Spectacolul neinspirat pus în scenă de "tandemul" Dragomir - Matei e o dovadă a caracterelor lor, prin care recunoaştem incompetenţa umană şi profesională.
Este ceva ilegal în această acţiune a titularilor echipei României de Cupa Davis? Nu! "Băieţii răi", cum erau ei percepuţi la început, au devenit "băieţi buni". Titularii le-au predat federalilor o splendidă lecţie de comportament. E încă o dovadă a greşelilor manageriale ale "tandemului", taxate prompt de unii membri ai FRT, cât şi de organele competente, care au respins noul proiect de statut, ce le-ar fi oferit prerogative de putere executivă peste cea legislativă.