Șeful Executivului, Mihai Răzvan Ungureanu, spune că vrea o Românie în care se poate trăi. Acesta și-a cerut scuze pentru decizia de stopare a retrocedărilor în natură și a explicat că plafonarea despăgubirilor este singura soluție.
"Președintele Traian Băsescu mi-a făcut această propunere. Doresc să particip la reforma unei țări de care mă leagă o emoție profundă. Nu aș vrea să se credă că în spatele meu se ascunde un calcul de destin”, a explicat Ungureanu, în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării" de pe B1 TV. Principalele declarații ale premierului:
- DESPRE RELAȚIA CU TRAIAN BĂSESCU. Relația cu președintele Traian Băsescu este una bună, foarte normală, de oameni responsabili.
- Eu cred că omul politic Traian Băsescu nu este replicabil și nu este bine să fie replicabil.
- Dacă nu aș avea încredere în partener (Traian Băsescu -n.r) nu ar putea să funcționeze nimic. Speranța mea este că și domnia sa are încredere în ceea ce fac.
- Este o relație care are foarte mult miez, foarte mult conținut, și care a generat un parteneriat extrem de profitabil pentru mine ca persoană și pentru guvern și merită înțeles ca nivel autentic de reformă a acestei țări la nivelul tuturor forțelor politice ale țării.
- Relația mea cu președintele nu e mereu liniară, nu am să-i fac niciun reproș.
- Nu înseamnă să fii supus. Înseamnă să fii matur, să judeci, să vezi interesul național.
- Vorbim de personalități accentuate și din dialogul lor, indiferent de ton sau stridențe trecătoare, ele se consumă în privat, sper să nu se supere domnul președinte că acum dau din casă, ce iese în final sunt lucruri foarte bune.
- DESPRE EPISODUL DEMITERII DIN GUVERNUL TĂRICEANU. În urma ședintei CSAT din 2006, când în ciuda explicațiilor pe care le-am dat, gestul de atunci, pe care nu îl regret câtuși de puțin, a fost interpretat abuziv și nejustificat ca un atac la adresa PNL și o afiliere la gândirea președintelui. Tensiunile au crescut pe durata jumătății de an 2006 și asupra mea au început să vină tot felul de reproșuri, că nu aranjez vizita din SUA a premierului etc.
- La jumătatea lui aprilie, mi s-a imputat că nu l-am informat pe primul ministru (Călin Popescu Tăriceanu- n.r) de cazul consular a doi cetățeni români. O spun acum, primul ministru știa din 13 aprilie. A urmat o conversație telefonică și mi-am depus mandatul. Unul dintre ei si-a cerut, bietul om, scuze public.
- Relația mea cu domnul Tăriceanu a fost mereu foarte bună, îl respect în continuare. E un om de la care am învățat foarte mult, consider că a fost un bun prim ministru, e un model de politețe pentru mulți din PNL și de judecată cumpănită.
Despre relația premierului cu PDL și PNL
- Cred că există numeroase așteptări, atât din partea mea, cât și din partea partidului democrat liberal.
- (Dacă se înscrie în PDL) Nu mi-am pus problema niciodată. Sunt membru autosuspendat al unui partid. Nu am părăsit Partidul Național Liberal. Sunt suspendat, nu plătesc cotizație.
- Domnule președinte Crin Antonescu, vă rog să mă invitați la o ședință a Biroului Permanent al PNL.
- Nu am niciun motiv să demisionez din PNL.
- (Referitor la comentariile pe care Antonescu le-a făcut despre el): Toată această aglomerare de epitete: jalnic, etc ... se interpretează în cheia unei temeri.
Despre mișcarea care s-ar putea coagula în jurul lui Mihai Răzvan Ungureanu
- E o așteptare. Sunt mai multe categorii: adulți mai exeperimentați, tineri care au așteptări. Am fost catalogat că sunt arogant. Mi-am învățat lecția. Spun doar atât: e în așteptare. Eu nu sunt ca în Epopeea lui Ulise, sirena care atrage spre pierzanie oamenii. Deocamdată sunt în așteptare. Pasul acesta îl voi face când știu că o să calc pe un teren ferm, când voi ști că lângă mine se adună oameni în care am încredere și care sunt de bună credință, că trebuie să schimbăm ceva în această țară. Este o mare diferență în a face acest pas participând pe șantier sau a sta pe margine și asista.
- Urmăresc cu foarte mare atenție ce se întâmplă pe scena politică românească. Sunt un om care consideră că acolo unde există merite, acestea trebuie compensate. Sunt un om care consideră că acolo unde există delăsare, risipă, acolo nu mă pot regăsi. Cred că statul trebuie să dea șansa cetățeanului de a fi el însuși. Cred în nevoia unui alt tip de moralitate. Cred că rigoare, după ani în care ea a lipsit, cred că buna credință și dragoste față de țară nu sunt cuvinte mari. Pentru asta înțeleg eu să fiu prim-ministru.
- (Întreabat dacă face o estimare când se va întâmpla Mișcarea Ungureanu) acesta a răspuns că nu știe.
- Eu văd în ciferele, pe care diferite sondaje le adresează numelui meu, foarte mulți oameni nehotărâți. Cred că există un mare potențial de creștere.
- Eu cred că este nevoie de intelectuali în politică. Nu sunt persoane ușor de înghițit. Sunt conștient că sunt considerat ușor arogant. Am făcut această declarație pornind de la un eveniment căruia era să-i cadă pradă un om care mi-e foarte drag, profesorul Cristian Preda.
- Am interpretat retragerea intelectualilor ca un semn al unei alte așteptări.
Despre relația premierului cu președintele PSD Victor Ponta
- Nu apuc să vorbesc cu el atât cât ar trebui. Am încercat aseară să dau de domnul președinte Ponta și nu am reușit. L-am cautat la telefon pentru că pe 25 aprilie, când se împlinesc șapte ani de la semnarea tratatului de aderare la UE, ne vizitează președintele consiliului European, domnul Van Rompuy, un distins profesor universitar și personajul cel mai reprezentativ al UE. E nevoie ca opoziția și puterea să se regăsească în plenul Parlamentului, acesta e motivul pentru care l-am căutat aseară.
Despre retrocedări
- Față de toți cei care au așteptări sunt dator să îmi cer scuze. Îmi cer scuze pentru că, timp de 22 de ani, partidele și Parlamentul nu au putut să ofere soluții pentru a rezlova această problemă. Decontând anii de indecizie administrativă, de camuflaj politic.
- Am ajuns într-un loc de unde nu putem ieși decât așa. Suntem singurul stat fost comunist care a elaborat 10 proiecte de legi privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv. Pe de altă parte, Ungaria nu a elaborat decât două legi în care a reglementat cât și în cât timp se dă înapoi.
- De zece ori s-a schimbat legislația, unii au luat prea puțin, iar alții au luat foarte mult. Am constat dezastru administrativ de la ANRP, lipsa de responsabilitate cu care au fost tratate dosarele de la ANRP.
- 40.000 de dosare stau astăzi în arhiva ANRP, fără să fi fost vreodată citite. E o chestiune pe care o va analiza Parchetul General.
- Situația noastră la CEDO. Avem un record de dosare la CEDO-2.500. Un proces de retrocedare, care a creat un haos, este stopat, într-adevăr printr-o nedreptate, prin crearea unei noi legislații. Sunt 2.500 de dosare la CEDO. Aceste dosare capătă cale liberă în două luni, pe baza sentinței pilot de la Curtea Europeană. Propunem plafonarea.
- În ședința de guvern de astăzi s-a discutat, timp de două ore, acest subiect. Cu toții credem că principiul restituirii proprietății se face integrum. Dar teoria este teorie, și practica este alta. Putem să lăsăm lucrurile să meargă așa și ne trezim că România nu va avea bani să plătească
- Această plafonare dă posibilitatea oamenilor să fie despăgubiți într-o perioadă de timp. Este un proiect de lege care va merge în Parlament. În materie de dialog, reprezentanții Ministerului de Finanțe s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții celor care au de recuperat proprietăți.
- Curtea a luat în calcul acest lucru și a trimis către România punctele la care România trebuie să găsească soluția, de la plafonarea despăgubirilor până la celeritatea rezolvării cererilor. Această hotărâre pilot trebuie să genereze o lege care să limiteze despăgubirile în plafon, până la o anumită sumă, pe o anumită durată de timp.
- Pe seama unui haos administrativ, unii primesc și alții nu primesc. Dacă nu le rezolvăm prin adoptarea unei legi, aceste 2.500 de dosare capătă cale liberă către rezolvarea pe seama dispoziției pilot a CEDO. Punerea în aplicare a lor înseamnă 70 mld de lei care vor antrena 91% din 170.000 de dosare pendinte de rezolvare pe aceeași tema.
Despre proiectul minier de la Roșia Montană
- Roșia Montană înseamnă locuri de muncă, e o prioritate. Nu sunt ecologistul de vârsta nouă care și-a reinventat propria identitate politică Mă interesează să existe o brumă de responsabilitate.
- Sunt dispus să merg cu oricine la Roșia Montană și la Roșia Poieni, să vadă cum arată niște râni ale pâmântului. Eu am bătut cu pasul acele locuri.
- Nu am văzut lume mai săracă, mai pipernicită, mai cotropită de boli Lasăm comunități de 5.000 de oameni pentru că ne gândim la ce se poate întâmpla? Eu nu sunt adeptul niciunui proiect, sunt adeptul unor rezultate. Proiectele care aduc locuri de muncă mă interesează, le susțin.
- Am avut discuții cu miniștrii responsabili și am cerut foarte clar: Spuneți-mi unde s-a blocat, și unde e un aviz negativ, de ce e negativ, și închidem totul.
Despre privatizarea Cupru Min
- Prețul de vânzare era un semnal foarte bun dat către piete. Licitația se reia. În clipa în care am aflat că a existat un câștigător am fost foarte bucuros, era un succes, știind antecedentele de privatizare ale CupruMin ratate ceea ce se întâmplă era foarte bine, și în al treilea rând aceste privatizări fac parte din programul de reforma economică.
- Nu a funcționat bine negocierea pe contract. În continuare cred că poziția statului e consistentă
- Se reia procesul având grijă ca din dosarul de licitație să nu lipsească nimic.
- Se va face o evaluare cu o firmă recunoscută, internațională. Până atunci, privatizarea continuă: E vorba de Oltchim, Tarom, va continua listarea pe bursă a pachetelor minoritare de la Romgaz și Transgaz.
Despre revocarea șefului ANAF, Sorin Blejnar
- Pe noul șef al ANAF, Șerban Pop,l-am ales pe baza a mai multor recomandări și sunt convins că nu va face pe nimeni de rușine
- În cele două luni scurse, am avut suficient de mult timp pentru a observa modul în care ANAF-ul își face treaba pe seama. Răspusurile au fost dezamăgitoare. Aflu acum că ținta, să atragă venituri la buget în valoare de 1,5% din PIB, e nerealistă. Aș fi preferat să o aflu la momentul oportun, nu acum.
Despre Moțiunea de cenzură a USL
- Vreau să mulțumesc opoziției pentru moțiunea de cenzură. Abia aștept momentul în care voi lua cuvântul în Parlamentul României, sper că va fi și opoziția de față
Făcând referire la un interviu din 2005, când Ungreanu a fost întrebat de un ziarist dacă dorește să fie președinte, iar MRU răspunsese tot cu o întrebare: (Should I?), moderatorul emisiunii l-a întrebat de șeful Executivului ce ar răspunde acum dacă i s-ar pune aceeași întrebare: MRU: Întrebați-mă. Cristoiu: Aspirați să ajungeți președintele României? MRU: Simțiți nevoia? CITIȚI ȘI:
- Lecție de română la Antena 3: Cum l-a pus la punct Ungureanu pe moderatorul Gâdea! | VIDEO
- Băsescu îl vede pe Ungureanu premier şi după 2012
- Premierul Ungureanu: Am venit să construiesc, nu să peticesc. Evident, iau în calcul să rămân premier și după alegeri
- Mihai Răzvan Ungureanu către Ponta: "Înapoi la şcoală!". PLUS: Ce planuri politice are premierul