Preşedintele Traian Băsescu anunţă numele noului premier al României, MIHAI RĂZVAN UNGUREANU. Şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu este noul premier al României. Ungureanu are 43 de ani şi este cel mai tânăr premier al României. Noul premier este diplomat de carieră şi conduce de peste patru ani Serviciul de Informații Externe. Șeful spionilor vorbește fluent engleză, franceză și germană și, la nivel satisfăcător, maghiară.
Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:
- În cursul zilei de astăzi am avut consultări cu toate partidele parlamentare pentru consultări în vederea formării unui nou Guvern
- Încă din luna decembrie am avut discuţii cu premierul Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amânată din motive de interes naţional: în a doua parte din decembrie era dificil să avem o majoritate parlamentară sigură, în prima parte din ianuarie am avut vacanţă parlamentară, iar apoi am avut evaluare FMI, extrem de importantă.
- Nu este vorba despre nicio manevră, ci nevoia de recredibilizare a guvernului
- Formaţiunile din actuala coaliţie a optat menţinerea actualei coaliţii şi abordare PSD, PNL şi PC, care au solicitat demisia guvernului, a preşedintelui şi alegeri anticipate
- Vreau să înţelegeţi că orice instabilitate a României generează dificultăţi în finanţarea statului român.
- Din acest punct de vedere, mi s-a părut imposibil de acceptat împingerea ţării într-o situaţie de instabilitate.
- Am convingerea că România ar avea probleme formidabile de credibilitate.
- În principiu, a fost agreată desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de premier.
- Preşedintele nu poate da un mandat unui prim-ministru, dar poate spune public ce gândeşte, acest drept nu poate fi luat nici măcar Preşedintelui României. Cred că un nou Guvern trebuie să marcheze un nou început aşezat pe succesele fostului Guvern, stabilitatea.
- Un prim obiectiv al noului guvern este efortul de restabili treptat nivelul de trai al românilor. Prioritatea este trecerea la un prgram de restabilizare treptată a nivelul de trai a românilor. Acest lucru nu se pate discuta decât după ce avem evaluările primului trimestru.
- Al doilea obiectiv este respectarea obligaţiilor asumate de români în relaţiile internaţionale, inclusiv cele care ţin de acordurile cu istituţiile internaţionale, Banca Mondiala şi Comisia Europeană.
- Noul Guvern va trebui să continue lupta împotriva corupţiei în mod nediscriminatoriu. De asemenea, trebuie continuat ritmul de absorbţie a fondurilor europene.
- Cred că este extrem de important pentru noul premier să aibe în vedere continuitatea a ceea ce s-a făcut bun, iar aici mă refer la implementare codurilor pentru Justiţiei, a legii educaţiei, aplicarea cu stricteţe a noului Cod al Muncii.
- N-aş încheia înainte de a-i mulţi fostului premier Boc. Nu pot spune că a fost un premier perfect. Boc a lăsat o Românie care să facă faţă unui nou val de criză.
-
PRIMELE DECLARAŢII ALE LUI MIHAI RĂZVAN UNGUREANU, ÎN FUNCŢIA DE PREMIER AL ROMÂNIEI
- Mulţumesc pentru încrederea acordată mie de factorii de decizie constituţionali
- E o responsabilitate mare, pe care mi-o asum conştient de dificultatea acestei posturi. Mi-o asum şi vă asigur că se va îndeplini cu seriozitate.
- Am experienţa unor instituţii care, sub mandalte mele, s-au modernizat şi au devenit performante: Ministerul de Externe şi SIE.
- Independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru acest mandat
- Am fost întodeauna, prin funcţiile ocupate, loial interesului public şi intereselor noastre naţionale
- Guvernul pe care îl voi forma are nevoie de încrederea Parlamentului şi a românilor
- Guvernul are nevoie de încrederea cetăţenilor României
- Opţiunile mele ideologice au fost întotdeauna de dreapta
- Primul obiectiv e formarea cu celeritate a guvernului
Decizia numirii lui Mihai Răzvan Ungureanu vine în urma demisiei lui Emil Boc de la şefia Guvernului, din această dimineaţă. Mihai Răzvan Ungureanu (43 de ani) este cel mai tânăr premier al României. Diplomat de carieră, ex-ministru de externe, Ungureanu a semnat acordul dintre România şi SUA pentru baze militare americane în ţara noastră. Evenimentul zilei a relatat, încă de sâmbătă, numele lui Ungureanu pe lista scurtă a favoriţilor.
Soluţia numirii lui Ungureanu la şefia Guvernului a venit în urma sondajelor din ultimul timp, care au arătat că menţinerea lui Boc sau numirea unui alt premier din cadrul partidului nu ar contribui la relansarea PDL.
Printre numele vehiculate la şefia Guvernului au fost Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, dar şi consilierul acestuia, Lucian Croitoru, alături de George Maior, şeful SRI.
Cine este noul premier al României
- Mihai Răzvan Ungureanu s-a născut pe 22 septembrie 1968 la Iași, fiind fiul prof. dr. Ștefan Ungureanu, fost viceprimar al municipiului Iași între 1996 și 2000. A absolvit ca șef de promoție Liceul de matematică-fizică „Costache Negruzzi" din Iași, în 1987.
- Până la Revoluția din 1989, Mihai Răzvan Ungureanu a fost membru supleant al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist.
- Este căsătorit şi are un copil.
STUDII:
- În anul 1988 a devenit student la Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universității "Al. I. Cuza" din Iași.
CARIERĂ UNIVERSITARĂ:
- După absolvirea facultății, în anul 1992, a fost, pentru o scurtă perioadă, profesor la Liceul de Filologie-Istorie „Mihai Eminescu" din Iași.
- Din același an, este angajat drept cadru didactic universitar de Istoria modernă a României la Facultatea de Istorie a Universității „Al. I. Cuza“ din Iași, fiind pe rând: preparator (1992-1995), asistent (1995-1998), lector (1998-2004) și, apoi, conferențiar (2004-2006).
- În anul 2007, devine profesor universitar de Istoria modernă a României la Facultatea de Istorie a Universității din București.
CARIERĂ POLITICĂ
- Cariera politică a lui Mihai Răzvan Ungureanu a început în 1998, când a fost numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și, în paralel, membru în Consiliul Național al Reformei Învățământului din cadrul Ministerului Educației Naționale.
- Până în 2001 a fost secretar de stat în MAE.
- Între 2001 și 2003 a fost director general – emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.
- 2004 - 2007- După instalarea Alianței D.A. la putere a fost numit ministru de Externe în guvernul Tăriceanu. Deși liberal, a fost unul dintre liderii PNL care au avut o colaborare bună cu Traian Băsescu stârnind furia colegilor din PNL. Nu a trecut neobservat gestul său de a sărbători pe 1 ianuarie 2007 la ora 00.00 intrarea României în UE alături de Traian Băsescu în Piața Universității. La scurt timp, Ungureanu și-a pierdut funcția.
- 4 februarie 2007 - Mihai Răzvan Ungureanu dar a părăsit PNLdupă un conflict cu Călin Popescu Tăriceanu care l-a revocat din funcția de ministru de Externe, în urma unui scandal declanșat de reținerea a doi muncitori români în Irak. Tăriceanu i-a reproșat că nu l-a informat despre acest caz.
- Din noiembrie 2007exercită, discret, funcția de director al SIE, funcție pe care a preluat-o de la Claudiu Săftoiu care a fost demis în urma unor gafe făcute în timpul audierii sale în comisia Voiculescu pentru suspendarea președintelui Băsescu.
ACTIVITATE ŞTIINŢIFICĂ
- din 1993 - Membru al Societăţii Române de Heraldică, Sigilografie şi Genealogie a Academiei Române, filiala din Iaşi
- 1996-1998 - Membru al board-ului ştiinţific al Fundaţiei Soros pentru o Societate Deschisă, Iaşi – Bucureşti
- 1996-1999 - Director al Centrului de Studii Româneşti din Iaşi al Fundaţiei Culturale Române
- 1997-2007 - Membru al European Association for Jewish Studies din Oxford, Marea Britanie
- 1998-2007 - Senior Fellow al Oxford Centre of Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie
- din 1998 - Membru al Consiliului Institutului de Studii Genealogice şi Heraldică “Sever Zotta” din Iaşi
- 2001-2007 - Preşedintele Institutului Român de Studii Strategice
- 2002-2007 - Membru al board-ului “Colegiului Noua Europă”, Bucureşti
- din 2002 - Membru al board-ului The Romanian Journal of European Studies
- 2003-2007 - Membru al board-ului Ştiinţific al Centrului de politici de securitate, Szeged, Ungaria
- din 2004 - director al Centrului de Studii Ebraice, Facultatea de Istorie, Universitatea “Al. I. Cuza”, Iaşi.
DISTINCŢII
- Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României” (România, 2008);
- Mare Ofiţer al Ordinului Naţional „Pentru Merit” ( România, 2000);
- Mare Ofiţer al Ordinului „Meritul Diplomatic” (România, 2007); membru în Consiliul de Onoare al Ordinului „Meritul Diplomatic” (din 2008);
- Comandor cl. I al Ordinului Regal „Dannebrog” (Danemarca, 2000);
- Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de ofiţer (România, 2011).
“Ar fi prematur și neavenit din partea mea să spun acum ce intenționez să fac când nu voi mai fi șeful SIE. Sunt într-un contract cu statul român în momentul de față și dacă am o ambiție reală este cea de a putea face în fiecare zi cât mai onorabil, să câștige cât mai mult țara mea din ceea ce pot eu face și din ceea ce pot face, în mod evident, toți cei care sunt angajați în SIE. Mă motivează acest lucru şi îmi dă sens. În general ce se va întâmpla când voi fi plecat din postul de director SIE iarăși un raționament etic foarte simplu, tot ce pot face pentru această țară. Eu am orișicum o profesie”, spunea Mihai Răzvan Ungureanu într-un interviu pentru Evenimentul zilei în 17 noiembrie 2007.
CITIŢI ŞI:
- Boc a plecat. Urmează Diplomatul sau Bancherul?
- Elena Udrea, despre demisia lui Emil Boc: "Se retrage pentru a lăsa locul unui guvern mai bun"
- Cătălin Predoiu, numit premier interimar
- De ce nu crede Adrian Vasilescu în ideea unui Guvern de tehnocraţi
- FMI: Continuăm acordul cu România şi după demisia premierului
- Demisia lui Emil Boc a făcut Breaking News la BBC