Mihai Eminescu are un veritabil monument in Italia

Începând cu 14 iunie 2003, oraşul natal al marelui poet italian Giacomo Leopardi (1798-1837), Recanati, gazduieşte un monument al poetului roman.

La Recanati, în provincia Macerata, sub briza mării Adriatice, a fost imortalizată efigia lui Mihai Eminescu alături de cea a lui Giacomo Leopardi, pe vestita Colină a Infinitului, pe care se înalţă palatul unei ilustre familii de marchizi şi conţi, cu rădăcini din secolele XI-XII.

Placa Omagială Mihai Eminescu este alcătuită din două părţi. Prima piesă este făcută din marmură, de dimensiunea 60x60 cen­timetri, pe care este aplicată efigia în bronz a poetului nostru naţional. Cea de-a doua, tot din marmură, de dimensiunea 60x100 centimetri, este aşezată sub basorelief, pe care au  fost săpate cuvintele: Mihai Eminescu, 1859-1889.

Urmează un text, în limbile română şi italiană: „Dumnezeul Geniului m-a sorbit din popor cum soarbe soarele un nour de aur din marea de amar” – „Il Dio del Genio mi ha tratto a sé dal popolo, come il sole trae a sé una nube d’oro dal mare di mestizia.”

În continuare, este încrustat numele instituţiei române care s-a implicat (inclusiv financiar) în realizarea acestui excelent monument: Universita dell Arte «George Enescu», Iaşi-Romania.

Opera marelui nostru poet a fost evocată de atunci în multele manifestări culturale care au fost organizate ulterior în localitatea marchegiană. S-au organizat recitaluri de poezie la care au participat oameni de cultură din țări diverse, momente în care poezia lui Eminescu nu a fost ocolită Ultima mare manifestare de acest tip care a avut loc la Recanati s-a desfăsurat anul trecut pe data de 1 iulie 2007, cu ocazia aniversării a 209 ani de la nasterea marelui poet italian Giacomo Leopardi.

Au participat invitaţi din şapte ţări, printre care Franţa, Elveţia, Cehia, Serbia şi Macedonia. Din Italia s-au prezentat numeroşi oameni de cultură şi primari ai localităţilor învecinate.

România a fost reprezentată de doamna Ioana Ungureanu, profesor la Conservatorul Santa Cecilia din Roma si vicepreşedinta a Ligii Culturale a Romanilor de Pretutindeni, domnul Ion Deaconu, profesor universitar la catedra de istorie si filosofie a Universitatii din Craiova si doamna Jenica Rachinoiu Cesca, presedinta asociaţiei ”Romanian Land” din Recanati.

În faţa valoroşilor invitaţi şi a unui public numeros, primarul oraşului Recanati, dott. Fabio Corvatta a anunţat infraţirea poetică dintre oraşul pe care îl reprezintă si Craiova. Tot cu această ocazie, doamna profesor Ioana Ungureanu a donat primariei din Recanati o sculptură în care era reprezentată figura marelui nostru poet, Mihai Eminescu.

În încheierea evenimentului s-a ţinut un recital de poezie romantică in special din creațiile lui Leopardi si Eminescu. ”Recanati a devenit un veritabil loc de pelerinaj al iubitorilor poeziei romantice, aici fiind comemorati în fiecare an cu mare onoare cele doua mari genii universale: Leopardi, primul mare poet romantic şi Eminescu ca fiind ultimul poet al romantismului european, recunoscut la nivel internaţional”, a declarat doamna Ioana Ungureanu la sfârşitul manifestării.

În ceea ce priveşte aniversarea lui Eminescu din acest an, Andi Rădiu, un roman rezident in Italia, ne-a declarat ca nu au fost manifestari oficiale legate de nasterea marelui poet, dar cateva zeci de persoane au dus buchete de flori la monumentul lui Eminescu.

Sursa articolului Realitatea din Italia