Decidentul politic trebuie să lucreze alături de mediul de afaceri pentru a obţine forţă calificată de muncă, întrucât se pare că ne apropiem de o criză în acest domeniu, consideră președintele Camerei de Comerț şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.
“Trebuie să avem o idee despre necesitățile economiei. Sunt lucrurile care trebuie să ne preocupe și cred că persoanele cu putere de decizie din învățământ trebuie să înțeleagă că această direcție nenegociabilă de a menține unele catedre trebuie schimbată pentru că (...) învățământul românesc a fost deteriorat din interior”, a declarat președintele CCIR, care a deschis joi întâlnirea de lucru referitoare la Programul național de promovare a învățământului profesional de tip dual.
La rândul său, Mihai Apopii, vicepreședintele CCIR și președinte al Camerei de Comerț și Industrie Neamț, a afirmat că s-a determinat, prin dialog cu firmele, nevoia de calificare reală. “Planul de școlarizare pentru 2016-2017 este impus în solicitarea firmelor. Solicitările lor, pe nevoia lor de forța de muncă pe următorii 3-5 ani, a impus ce se școlarizează anul acesta”, a spus vicepreședintele CCIR.
Organizarea învățământului profesional de tip dual se face la cererea agenților economici, care stabilesc durata, conținutul programelor de pregătire și modalitățile de certificare a pregătirii profesionale.