De curand, unul dintre cei mai reputati violonisti romani, Gabriel Croitoru, a debutat ca autor.
Cartea sa are ca subiect, evident, muzica - aducand in prim-plan personalitatea unuia dintre cei mai cunoscuti violonisti si compozitori din a doua parte a secolului al XIX-lea, Pablo de Sarasate.
Copil-minune, Sarasate a inceput sa concerteze de la varsta de 8 ani, viata sa fiind ulterior dedicata aparitiilor publice, turneelor in intreaga lume, potentate si de sunetul splendid al unei viori Stradivarius. Asemeni lui George Enescu, spaniolul a fost un instrumentist celebru care a lasat in urma si o bogata creatie componistica. Tocmai de aceea Gabriel Croitoru isi formuleaza titlul „Pablo de Sarasate - virtuozitate interpretativa si fantezie componistica” (Editura Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti), concentrandu-si cercetarile pe ambele laturi ale personalitatii marelui muzician nascut in tara bascilor.
In mod inspirat, autorul alege ca motto cuvintele unui alt faimos violonist, Carl Flesch, care afirma: „Sarasate este intruchiparea virtuozului de salon, de cel mai inalt stil. Istoria moderna a viorii nu poate fi imaginata fara el”. Aceasta asertiune este dovedita de Gabriel Croitoru, cu spirit analitic si prin demonstratii muzicologice, pe parcursul celor 177 de pagini ale cartii sale, in care sunt inserate date biografice si analizele tuturor pieselor lui Sarasate, inclusiv celebra „Fantezie pe teme din opera „Carmen”".
Spre deosebire de o biografie alcatuita de un cercetator „pursange”, cartea lui Gabriel Croitoru ofera in plus experienta violonistului care a cantat el insusi toate piesele lui Sarasate, pe care le-a si inregistrat intr-o impresionanta integrala discografica aparuta in Spania. De fapt, spaniolii, incantati de valoarea acestei carti (prima dedicata in strainatate lui Sarasate), si-au exprimat intentia realizarii unei traduceri in limba lui Cervantes, dovada de necontestat a succesului acestui demers editorial semnat de violonistul roman.